Odbijeni prigovori Lekićevog štaba

Agencije
Odbijeni prigovori Lekićevog štaba

Podgorica - Opštinske izborne komisije, u većini crnogorskih gradova, odbile su kao neosnovane gotovo sve prigovore Izbornog štaba Miodraga Lekića, dok će u Podgorici izbori biti ponovljeni na biračkim mjestima u Dinoši i Skoraću.

Svi prigovori na rad biračkih odbora odbijeni su u Nikšiću, Bijelom Polju, Cetinju, Rožajama, Herceg Novom, Beranama, Ulcinju, Baru, Mojkovcu, Danilovgradu, uz konstataciju da su predstavnici Lekićevog štaba potpisivali zapisnike sa biračkih mjesta.

Po jedan prigovor Izbornog štaba Lekića prihvaćen je u Tivtu i Kolašinu.

Lekićev Izborni štab ranije je podnio prigovore opštinskim izbornim komisijama na rezultate predsjedničkih izbora u Crnoj Gori zbog, kako je saopšteno, brojnih zloupotreba na izborima. Nakon što su opštinske izborne komisije odbile gotovo sve primjedbe, sada teče novi rok za nezadovoljne birače i kandidate za predsjednika, koji mogu podnijeti prigovore Državnoj izbornom komisiji (DIK). DIK, po Zakonu mora odlučiti o prigovorima u roku od 24 časa po njihovom prijemu, odnosno do ponedjeljka, 15. aprila, u 20 časova.

U Crnoj Gori i dalje traje politička kriza poslije predsjedničkih izbora na kojima je, prema preliminarnim rezultatima DIK-a, pobijedio predsjednički kandidat DPS-a i aktuelni šef države Filip Vujanović, dok Izborni štab Lekića osporava te rezultate i traži ponovno prebrojavanje glasačkih listića.

Opozicioni Demokratski front, čiji je Lekić lider, poručio je da će do daljeg bojkotovati rad crnogorskog parlamenta i najavio proteste, povodom rezultata predsjedničkih izbora.

Crnogorski premijer i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da se ne plaši najavljenih protesta opozicije zbog rezultata predsjedničkih izbora i dodao da u institucijama sistema treba otkloniti sumnje u regularnost glasanja.

Prijave

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je u petak državnom tužiocu Crne Gore krivične prijave protiv 22 državna i lokalna funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i nezakonito koristili državne resurse da bi uticali na izbornu volju građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana