Odbijena Kerumova tužba zbog vređanja Srbe

Večernje novosti
Odbijena Kerumova tužba zbog vređanja Srbe

Beograd/Zagreb - Sud u Zagrebu odbio je tužbu protiv gradonačelnika Splita Željka Keruma za vređanje Srba, pišu “Novosti”.

Medijsko blaćenje Srba od strane splitskog gradonačelnika Željka Keruma, očito, nikada neće dobiti i sudski epilog, pišu Novosti.

Županijsku sud u Zagrebu odbio je tužbu Jovana Grkinića iz Splita, podnesenu prije pune tri godine, nakon što je Kerum u televizijskoj emisiji “Nedjeljom u dva” na Hrvatskoj televiziji kazao da se protivi ulasku Miškovićevog trgovačkog lanca u Hrvatsku, “jer Srbi nikada nisu ništa dobro donijeli u Hrvatsku”.

Kerum je kazao da nikada ne bi volio imati za zeta Srbina, “nema šanse, nikada to nije bilo, niti će biti u mojoj porodici”.

Grkinić je u svojstvu potpredsjednika Veća srpske nacionalne manjine grada Splita podnio tužbu zbog rasne diskriminacije, ali je sud ocjenio da u Kerumovom istupu ničega od toga nije bilo. Kao uostalom i kada je nedavno ponovo u istoj emisiji kod voditelja Aleksandra Stankovića izvređao Srbe, da bi kasnije njegova sestra Nevenka Bečić kazala da nema ništa protiv Srba i da se sa njima stalno druži.

Izjava Željka Keruma da su “Srbi izvor problema u Hrvatskoj” izazvala je oštre reakcije, Koalicija udruženja izbjeglica zahtjeva procesuiranje govora mržnje.

Ovih dana novinari redakcije “Slobodne Dalmacije” nazvali su Grkinića, koji radi u Turističkoj zajednici Splita i Kerum mu je, indirektno, šef. Punih deset godina vodio je sudski spor da se vrati na posao, jer je potjeran 1992. godine, u jeku ratnih događaja u Splitu, a sada tvrdi da samo Kerum može da napada Srbe i ostane nekažnjen.

“U mojoj krivičnoj prijavi naglasak je na činjenici da je gradonačelnik svojom izjavom da Srbi moraju znati gdje im je mjesto zapravo počinio krivično djelo time što je još jednom javno iznio zamisao o potčinjenosti jedne nacije u Hrvatskoj,” tvrdi Grkinić.

Sud je odbacio prijavu ocjenivši da izjava nije data u cilju širenja etničke mržnje, a Grkinić kaže da zakon predviđa sankcije i kod omalovažavanja, što je u Kerumovom slučaju očito. Zakon predviđa kaznu od tri mjeseca do tri godine, ali je Kerum i ovaj put izbjegao pojavljivanje na sudu, bar kada je riječ o njegovom dugom jeziku, punom mržnje.

Jovan Grkinić argumentovano govori o apsurdu da se Kerumu sve toleriše, pa i izjava da Srbi moraju da razumjeju gdje im je mjesto. Takve su poruke upućivane i Jevrejima, pa je istorija pokazala do gdje je to dovelo. Grkinić je posebno ljut na ona obrazloženja da je Kerum kazao o Srbima sve što drugi Hrvati misle, a navodno se ne usuđuju da kažu.

“Meni nije bio za cilj da Kerum bude kažnjen, već da se prava manjina počnu da ostvaruju. Ali u tome nedostaje aktivnost pravobranitelja, sudova, koji bi trebali biti predvodnice u sprovođenju zakona,” tvrdi Grkinić.

Tako je sud oslobodio optužbi gradonačelnika Keruma koji je poznat po uvredama, ne samo Srba, pišu “Novosti”. Sada se Kerum krije i iza poslaničkog imuniteta, jer mu je Sabor ostalo jedino sigurno radno mjesto, na koje uzgred budi rečeno ne dolazi. Kao gradonačelnik je otpisan, a preostaje mu i borba za jedinu nekretninu koja mu je ostala, prestižni hotel “Marjan” u Splitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana