Odbijen prijedlog opozicije, pokreće se afera “Snimak”

Agencije
Odbijen prijedlog opozicije, pokreće se afera “Snimak”

Podgorica - Poslanici Skupštine Crne Gore odbili su prijedlog opozicije da se posebnim zakonom (lex specialis) ponište rezultati predsjedničkih izbora održanih 7. aprila na kojima je pobijedio kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović, prenose agencije.

Protiv prijedloga, kasno sinoć, glasalo je 37 poslanika vladajuće koalicije, za je bilo 35 poslanika opozicije, dok je pet poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), manje članice vladajuće koalicije, bilo uzdržano.

Poslanici su jednoglasno usvojili Prijedlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora povodom afere “Snimak”.

Afera “Snimak” nastala je nakon objavljivanja audio snimaka i transkripta sa sjednica vladajućeg DPS-a na kojoj se govorilo o zapošljavanju partijskog kadra i protekciji uoči parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine.

U ranijoj raspravi, poslanik opozicionog Demokratskog fronta Emilo Labudović u ime predlagača rekao je da je afera “Snimak” političko nasljeđe koje je opteretilo imidž Crne Gore, i da se zvanična Podgoricu po tome prepoznaje u svijetu.

- Činjenica je da nema nijedne adrese koja je relevantna za dalju sudbinu Crne Gore sa koje nije stiglo upozorenje da se mora riješiti ta afera kako bi država dalje krenula prema EU - rekao je Labudović.

On je naveo da budući skupštinski anketni odbor mora ozbiljno da razmotri ovu aferu.

Glasovima 73 poslanika crnogorskog parlamenta usvojen je i Prijedlog o izgrađivanju povjerenja u izborni proces, kojima je opozicija tražila formiranje radne grupe za promjenu izbornog, kao i zakona o finasiranju političkih partija, ličnoj karti i biračkim spiskovima.

Tim zaključcima, koje su usaglasili opozicija i SDP, a koje je podržao i vladajući DPS, definisano je da će prije ustavnih promjena državni tužilac biti biran kvalifikovanom, umjesto dvotrećinskom većinom imajući u vidu preporuke Venecijanske komisije.

Radna grupa, cijeniće potrebu izmjena regulative vezane za izbore i eventualne prijedloge promjena dostaviti Skupštini najkasnije do 10. septembra, umjesto do 15. jula kako je prvobitno predlagala opozicija.

Zaključcima je predviđeno da civilni sektor i drugi subjekti koji se bave izbornim procesima mogu biti konsultovani, ali ne i da učestvuju u radu radne grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana