Odbačena tužba braće Mamić protiv Hrvatske

Tanjug
Odbačena tužba braće Mamić protiv Hrvatske

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu Zdravka i Zorana Mamića, koji su tom sudu tužili Hrvatsku zbog nepravičnog suđenja.

Tužbu ovom sudu je podnio i Milan Pernar, poreznik kojem se sudilo zajedno s Mamićima, ali je on u međuvremenu preminuo.

-Iako se ponašanje prvog i drugog podnosioca zahtjeva (Zoran i Zdravko Mamić) koje je predstavljalo zloupotrebu direktno odnosilo samo na jednu od nekoliko pritužbi....Sud smatra da njihovo ponašanje, koje je bilo usmjereno na manipulisanje i ozbiljno ometanje pravosudnog sistema i iskorišćavanje sistema zaštite ljudskih prava prema Konvenciji radi sticanja koristi... treba da ima posljedice na prihvatljivost njihovih cjelokupnih zahtjeva... -  navodi se, između ostalog, u odluci Evropskog suda za ljudska prava, prenijela je zagrebačka N1 TV.

Mamići su, naime, tvrdili da su im hrvatski sudovi povrijedili pravo na pravično suđenje tokom prvog osiječkog procesa zbog izvlačenja novca iz Fudbalskog kluba Dinamo, kao i tokom žalbenog postupka.

Zdravko Mamić je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, Zoran Mamić na četiri godine i osam mjeseci, a Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca zatvora.

Prema presudi, krivi su za malverzacije u vezi s podjelom novca od transfera Dejana Lovrena i Luke Modrića iz Dinama u inostrane klubove, kao i za poreske malverzacije.

Braća Mamić su prije izricanja presude izbegli u BiH, čije državljanstvo takođe imaju i tamo se nalaze i danas. Pravosuđe BiH je odbilo da ih izruči Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana