Odbačena prijava protiv keruma zbog izjava o Srbima

Agencije
Odbačena prijava protiv keruma zbog izjava o Srbima

Zagreb - Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Splita Željka Keruma, osumnjičenog za potcjenjivanje pripadnika srpske nacionalnosti.Tužilaštvo tvrdi da Kerum svojim izjavama u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" nije izvršio krivično djelo rasne i druge diskriminacije.

On je bio osumnjičen da je u toj emisiji javno iznio stavove koji potcjenjuju pripadnike srpske nacionalnosti prikazujući ih kao građane drugog reda.

Kerum je dva puta gostovao u "Nedjeljom u dva" te je izjavio da "ne želi Srbina za zeta", da "Srbi moraju znati gdje im je mjesto", pri čemu je rekao da takvo mišljenje ima većina Hrvata, ali da se ne usude reći. On smatra i da najveći uticaj na medije i banke imaju srpska i jugoslavenska opcija.

Zagrebački mediji podsjećaju da su Kerumov istup osudili poslanici u hrvatskom parlamentu, a da je najoštrije reagovao potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji ga je uporedio sa antisemitskim tražeći od Sabora da takve istupe ubuduće spriječi.

U Tužilaštvu su rekli da su utvrdili da "nema osnova sumnje da je Kerum počinio krivično djelo, jer se ne može nedvosmisleno tvrditi da su riječi koje je izgovorio bile iznesene isključivo i upravo s ciljem iskazivanja nacionalne mržnje i javnog iznošenja zamisli o podčinjenosti neke nacije te u namjeri izazivanja i širenja govora mržnje prema pripadnicima te nacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana