Odata pošta žrtvama u Vukovaru

Tanjug
Odata pošta žrtvama u Vukovaru

VUKOVAR - Delegacija Srpskog narodnog vijeća odala je danas poštu žrtvama, koje su građani i građanke Vukovara podnijeli u ratu 1991-1995.

Potpredsjednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Boris Milošević, koji je danas bio u delegaciji Srpskog nacionalnog veća (SNV) na polaganju vjenaca u Vukovaru, a sutra će biti i u delegaciji vlade u Koloni sećanja na vukovarske žrtve, izjavio je da ima duboko poštovanje prema svim žrtvama koje su stradale u tom gradu.

“Moja poruka je da je važno nastaviti politiku mira koju smo započeli u ovoj vladi, stvaranje atmosfere pomirenja i dijaloga, kako bi sve žrtve bile prihvaćene kao zajedničke”, rekao je Milošević novinarima.

Nije želeo da komenariše “poruke grada Vukovara”, jer kako je rekao ne živi u Vukovaru i nije Vukovarčanin.

Ali, kako je rekao, gledajući sa strane, vidi da je svim građanima u tom gradu potreban mir i sigurnost, a država je ta koja treba da stvori pretpostavke da svima u Vukovaru bude dobro.

Upitan da komentariše nedavnu odluku Gradskog vijeća Vukovara, doljetu na prijedlog gradonačelnika Ivana Penave, da se u tom gradu još nisu stvorile pretpostavke za vraćanje ćirilice, Milošević je rekao da, prema posljednjem i još uvijek važećem popisu, u tom gradu živi više od trećine Srba.

Zato je, kazao je, važno da se njihov glas čuje.

“Očito je da na lokalnom niovu nedostaje dijalog, ali se nadam da će se on otvoriti i da će moći da se razgovora bez tenzija i visokih emocija”, rekao je Milošević.

Istakao je da nisu dobri zaključci da se u Vukovaru nisu stvorile pretpostvke za vraćanje ćirilice, ne samo zbog ćirilice.

To, ističe, znači da nije došlo do napretka u međunaconalnim odnosima u Vukovaru.

“Ispada da su ti međunacionalni odnosi bili bolji pre 15 godina nego danas, umesto da je obrnuto, da su onii pre 15 godina bili lošiji, što bi značilo da smo napravili iskorake”, rekao je Milošević.

Nada se, kazao je, da će njegovo učešće u sutrašnjoj Koloni sećanja u Vukovaru biti “korak u pozitivnom smeru”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana