Odakle dolaze radnici u Crnu Goru: Iz BiH lani stigao 81 zdravstveni radnik

GS
Odakle dolaze radnici u Crnu Goru: Iz BiH lani stigao 81 zdravstveni radnik

Ministarstvu prosvjete Crne Gore prošle godine podnijeto je 6.352 zahtjeva za priznavanje inostrane diplome zbog zapošljavanja u Crnoj Gori, od čega je gotovo petina iz Srbije, dok je 285 zahtjeva (4,49 posto) iz BiH.

Iz tog resora "Vijestima" su kazali da su iz Srbije stigla 173 zahtjeva za priznavanje inostrane obrazovne isprave iz oblasti medicine - 36 zahtjeva podnijeli su doktori medicine, farmaceuti 11, stomatolozi osam. U istom periodu bilo je i 118 zahtjeva sa visokih medicinskih škola, koje su tom resoru na nostrifikaciju predali visoke medicinske sestre, laboratni, tehničari za rad u radilogiji.

Od 173 zahtjeva, 67 isprava stečeno na javnim ustanovama
- Od 173 zahtjeva za priznavanje inostrane obrazovne isprave iz oblasti medicine stečenih u Srbiji, 67 obrazovnih isprava stečeno je na javnim ustanovama visokog obrazovanja, dok je 106 obrazovnih isprava stečeno na privatnim ustanovama visokog obrazovanja - piše u odgovoru.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su i da je zahtjeve za priznavanje inostrane isprave stečene u BiH u prošloj godini podnijelo 13 doktora medicine, deset doktora farmacije i dva stomatologa. Među zahtjevima iz BiH je i 28 sa visokih medicinskih škola.

- Što se tiče porijekla obrazovne isprave, od 53 zahtjeva za priznavanje obrazovnih isprava iz oblasti medicine stečenih u BiH, 19 obrazovnih isprava stečeno je na javnim ustanovama visokog obrazovanja dok su 34 obrazovne isprave stečene na privatnim - odgovorili su.

Povećao se broj zahtjeva
U Ministarstvu prosvjete tvrde da se u periodu od 2019. do 2022. godine broj zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava iz oblasti medicine stečenih u Srbiji povećavao. Pojasnili su da je 2019. godine bilo 70 zahtjeva iz oblasti medicine, tokom 2020. godine 87, dok je u 2021. podnijeto 177 zahtjeva, dok se ukupan broj podnijetih zahtjeva iz Srbije nije značajnije mijenjao.
To im, kako tvrde, može ukazivati na potrebe tržišta rada u Crnoj Gori za kvalifikacijama iz oblasti zdravstva.

- Kada su u pitanju obrazovne isprave iz oblasti medicine stečene u BiH, a imajući u vidu da se taj broj kreće od 38 zahtjeva u 2019. godini, zatim 39 zahtjeva podnijetih u 2020. godini, 42 zahtjeva podnijeta 2021. godine i 53 zahtjeva 2022., može se zaključiti da je ovaj porast broja zahtjeva neznatan - navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete.
Iz ovog resora naveli su da su nadležni za postupak priznavanja diploma u svrhu zapošljavanja, dok izjednačavanje kvalifikacije radi ustanova koja realizuje uporediv studijski program u skladu sa aktom ustanove.

- Ukoliko u Crnoj Gori ne postoji ustanova visokog obrazovanja koja realizuje uporediv studijski program, izjednačavanje kvalifikacija vrši nadležno stručno tijelo (npr., Ljekarska komora, Farmaceutska komora i sl.) - pojasnili su.
Potrebno ispuniti zakonske uslove
Iz Ministarstva prosvjete su kazali da osobe sa stečenim visokim obrazovanjem, da bi ostvarile radni angažman u sektoru zdravstva, odnosno obavljale poslove zdravstvene djelatnosti, treba da ispune uslove propisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

- Ovim zakonom propisano je da zdravstveni radnik, odnosno zdravstveni saradnik, koji je stekao odgovarajuće obrazovanje u inostranstvu, može da obavlja poslove zdravstvene djelatnosti ukoliko je izvršeno priznavanje inostrane obrazovne isprave o stečenom obrazovanju i izjednačavanje inostrane kvalifikacije nivoa obrazovanja, u skladu sa posebnim zakonom", pojasnili su.
"Vijesti" su ranije objavile da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici utvrđuje da li u Crnoj Gori ima i koliko lažnih farmaceuta i stomatologa.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić rekao je "Vijestima" da mu je sa podgoričkog Medicinskog fakulteta proslijeđena anonimna krivična prijava o mogućem postojanju falsifikovanih diploma stomatologije i farmacije iz država regiona.

Tužilaštvo BiH, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), pokrenulo je akciju "Klaster", u kojoj je u februaru uhapšeno više od 10 osoba sa više privatnih ustanova visokog obrazovanja, osumnjičenih za krivična djela nezakonito izdavanje i prodaja univerzitetskih diploma, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana