Od Zagreba će se tražiti ispunjavanje svih obaveza prema Srbima

Agencije
Od Zagreba će se tražiti ispunjavanje svih obaveza prema Srbima

Beograd - Srbija će od Hrvatske tražiti ispunjavanje svih onih obaveza koje ta država kao članica EU ima prema srpskoj manjini, kao što je rješavanje otvorenih pitanja povratka izbjeglih Srba i vraćanje njihove imovine, oduzetih stanarskih prava, kao i pitanja granice, izjavila je savjetnik predsjednika Srbije Stanislava Pak.

Pakova je rekla da se još usaglašavaju teme za predstojeći prvi zvanični sastanak predsjednika Srbije i Hrvatske, Tomislava Nikolića i Ive Josipovića, u Beogradu u oktobru.

Povodom protesta u Vukovaru protiv ćirilice, ona je za “Večernje novosti” istakla da je “nedopustivo da i danas Srbi služe pojedinim partijama u Hrvatskoj kao predmet za sticanje preimućstva na političkoj sceni”.

“Sa druge strane, u nedostatku boljih argumenata, Srbima se prebacuje nekadašnja retorika i, naravno, koristi se teška ekonomska situacija da bi se napadali za najmanju sitnicu. To nije u redu”, dodala je Pakova.

Ona je naglasila da Srbija treba da implementira Strategiju očuvanja Srba u regionu i da što prije počne sa akcionim planom, kako bi se srpskom narodu omogućilo da opstane i živi bez trzavica na svom ognjištu.

Iako su međusobne optužbe za genocid u nadležnosti vlada dvije zemlje, očekuje se da uslove pod kojima bi došlo do njihovog povlačenja razmotre i predsjednici.

“Josipović je nedavno izjavio da tužbe još bacaju senku na odnose Hrvatske i Srbije i istakao da treba videti da li još postoje razlozi koji su ih opravdali. Danas smo svedoci trijumfa politike nad pravom. Interesa nad moralom. U slučaju tužbe i kontratužbe, čini se da je na delu napad kao najbolja odbrana”, rekla je Pakova.

Josipović je u srijedu rekao da u Hrvatskoj postoji “određen poremećaj” kada je riječ o međunacionalnim odnosima i da je upravo zbog toga pokrenuo inicijativu o postizanju konsezusa oko uvođenja ćirilice u gradovima i opštinama u kojima Srbi čine više od jedne trećine ukupnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana