Od sutra svakodnevni protesti u Skoplju

Agencije
Od sutra svakodnevni protesti u Skoplju

Skoplje - Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije /SDSM/ i njegovi partneri okupljeni u Koaliciju "Savez za budućnost" od sutra počinju sa svakodnevnim organizovanjem protesta širom države, kao vrstu otpora protiv režima premijera Nikole Gruevskog, javile su agencije.

- Počinjemo iz Prilepa, grada revolucionera gdje će rukovodstvo Koalicije zajedno sa građanima marširati ulicama. Marš ćemo završiti sa građanskim parlamentom na kome će, kao i do sada građani lično iznositi svoje stavove i mišljenja - izjavio je potpredsjednik SDSM-a Gordan Georgiev.
On je na konferenciji za novinare rekao da će građanski parlament zatim biti preseljen u Strumicu, Štip i Ohrid, ali da će istovremeno svakog dana biti nastavljen otpor i u Skoplju, gdje će svakog dana na pola sata biti blokirane određene raskrsnice.

SDSM je danas pozvao sve građane da se priključe maršu, iznesu svoja mišljenja na građanskom parlamentu i time pokažu otpor protiv režima koji im svakodnevno oduzima slobodu.
Prema riječima Georgieva, opozicija traži da se država vrati građanima kako bi funkcionisala na osnovu načela Ustava i zakona.
Politička kriza u Makedoniji počela je 24. decembra prošle godine, kada je parlament usvajao budžet za ovu godinu, a obezbjeđenju je naređeno da na silu iz zgrade izbaci novinare i opozicione poslanika koji su pokušali da spriječe usvajanje tog dokumenta.

Opozicione stranke iz makedonskog političkog korpusa usprotivile su se usvajanju budžeta, ocjenjujući da vodi ka nekontrolisanom zaduživanju Makedonije.

Opozicija je odmah nakon izlaska iz parlamenta počela sa blokadama ključnih saobraćajnica u zemlji, kao mjeru otpora protiv vlade premijera Nikole Gruevskog.

Redovni parlamentarni izbori u Makedoniji trebalo bi da budu održani u junu 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana