Od strože kontrole granice izuzeti nekoliko kategorija putnika

Srna
Od strože kontrole granice izuzeti nekoliko kategorija putnika

Ljubljana - Vlada Slovenije predložiće Briselu da za predstojeće uskršnje praznike, ali i ubuduće, od sistematske kontrole i skeniranja dokumenata na granici izuzme nekoliko kategorija putnika koji predstavljaju manji bezbjednosni rizik.

Slovenački MUP je naveo da bi od strože kontrole, koje su počele da se sprovode na granicama u EU od 7. aprila trebalo da budu izuzeti putnici u malograničnom prometu, djeca do 12 godina i maloljetne osobe sa pratnjom roditelja, starije osobe na organizovanim putovanjima, učenici na ekskurzijama i slične kategorije putnika.


MUP dodaje da Slovenija ne odstupa od primjene važećih šengenskih pravila koja su i do sada predviđala mogućnost sužavanja kontrolnih mjera na osnovu situacije na terenu i profilu putnika, prenose hrvatski mediji.

Mediji prenose da će Evropska komisija ove sedmice sazvati poseban sastanak sa stručnjacima država članica EU na kojem će pokušati da nađu rješenje problema koji su se pojavili u vezi sa primjenom izmijenjenih šengenskih propisa, uvedenih u cilju sprečavanja terorističkih aktivnosti u EU.

Mjere pojačane kontrole spoljnih granica, te promjene propisa o šengenskoj granici, uvedene su kao reagovanje na terorističke prijetnje u Evropi u posljednje dvije godine, ali i zbog mogućeg povratka islamističkih boraca sa sirijskog ratišta jer su mnogi od njih državljani nekih zemalja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana