Od posljedica zagađenog vazduha preminulo 1.060 građana

Tanjug
Foto: Ilustracija

PODGORICA - Prema posljednjim procjenama Evropske agencija za zaštitu životne sredine, u Crnoj Gori je prošle godine zagađenje vazduha doprinijelo prijevremenoj smrti 1.060 stanovnika, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Prema ovim podacima, od posljedica zagađenja PM česticama preminulo je 920 ljudi, azot-dioksidom 90 i prizemnim ozonom 50 osoba.

Ovi podaci se, kako je navedeno, slažu sa podacima prikazanim u studiji "Uticaj zagađenja vazduha na zdravlje u Crnoj Gori" koju su sačinili eksperti Svjetske zdravstvene organizacije u saradnji sa Institutom i drugim partnerskim institucijama u Crnoj Gori 2016. godine.

Studija je u analizi za tri grada - Podgoricu, Nikšić i Pljevlja pokazala da je zagađenje vazduha PM česticama doprinijelo prijevremenoj smrti u oko 250 slučajeva na 100.000 stanovnika.

"Osim prijevremenog umiranja, zagađenje vazduha uzrokuje smanjenje kvaliteta života usljed obolijevanja od bolesti kao što su infekcije disajnih puteva, hronična opstruktivna bolest pluća, dijabetes, kognitivna oštećenja, neurološke i druge bolesti i stanja", navedeno je iz Instituta za javno zdravlje.

Zagađenje vazduha je pojam koji se odnosi na prisustvo jednog ili više zagađivača u vazduhu, kao što su prašina, isparenja, gas, magla, mirisi, dim ili para u količini i trajanju koji mogu biti štetni po zdravlje ljudi.

"Udisanje ovih zagađivača dovodi do upale, oksidativnog stresa, imunosupresije i mutagenosti u ćelijama širom našeg tijela, utičući na pluća, srce, mozak u sve ostale organe i na kraju dovodeći do nastajanja bolesti", navedeno je u saopštenju.

Uticaj na zdravlje usljed izloženosti zagađenju vazduha napolju ili u domaćinstvu zavise od vrste i koncentracije zagađujućih materija u mješavini zagađenog vazduha kojoj je pojedinac izložen.

"Zagađeni vazduh može uticati na gotovo svaki organ u tijelu. Zbog svoje male veličine neki zagađivači vazduha, kao što su praškaste PM 2,5 čestice, mogu lako da prodru u krvotok preko pluća i cirkulišu po cijelom tijelu, što dovodi do sistemskih oštećenja tkiva i ćelija, upale koja usljed dugoročnog izlaganja može dovesti do nastajanja raka", navedeno je iz Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana