Od početka krize u Hrvatsku ušlo 17.089 migranata

Agencije
Od početka krize u Hrvatsku ušlo 17.089 migranata

Zagreb - U Hrvatsku je od početka izbjegličke krize do danas u 19.00 časova ušlo je 17.089 migranata, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Najveći priliv ljudi danas je bio na području prelaza Tovarnik i Ilok, gdje je tokom dana pristiglo nešto više od 3.500 ljudi.

Protekle noći Hrvatska je zatvorila sedam graničnih prelaza sa Srbijom, ali uprkos tome migranti i dalje preko polja, kukuruzišta i šuma - ulaze u Hrvatsku.

Njihova dalja ruta je ili prema granici s Mađarskom ili prema Zagrebu, te dalje prema granici sa Slovenijom, prenose hrvatski mediji.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da se "prešlo na plan B", koji predviđa da se izbjeglice, bez popisivanja i udomljavanja, puštaju dalje jer Hrvatska, kako je rekao, ima srce, ali i mozak, i ne pristaje da bude sabirni centar za migrante i izbjeglice.

Uprkos dosadašnjem čvrstom stavu Mađarske i Slovenije da neće puštati izbjeglice na svoju teritoriju, prve su grupe poslijepodne izašle iz Hrvatske.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sazvao je večeras u Tovarniku sastanak na koji su pozvani direktor Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, načelnik Policijske uprave vukovarsko-sremske Miroslav Puž, župan vukovarsko-sremski Božo Galić te načelnik opštine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana