Od čega boluje hrvatski premijer?

Agencije
Od čega boluje hrvatski premijer?

Zagreb - Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da nije služio vojni rok zbog urođene anemije i da ta bolest ne utiče na obavljanje funkcije predsjednika Vlade.

"Odgovorno tvrdim da moja urođena anemija ni na koji način negativno ne utiče na obavljanje moje premijerske funkcije. Iako je to načelno moja privatna stvar, zbog prirode posla koji obavljam želim da razjasnim tu situaciju pred hrvatskom javnosti", izjavio je Plenković za Nacional.

Premijerovo zdravstveno stanje došlo je u središte pažnje kada je sredinom prošle sedmice, u jeku rasprave o mogućnosti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, Vlada potvrdila da Plenković nije služio vojsku zbog urođene anemije.

U razgovoru za "Nacional", Plenković je rekao da je obaveze služenja vojnog roka oslobođen još u srednjoj školi prije 30 godina.

"Tokom ljekarskog pregleda konstatovano je da imam tzv. mediteransku anemiju, radi se o tipu talasemija minor", rekao je Plenković.

On je objasnio da talasemija naslijedni poremećaj krvi, pri čemu se u najtežem obliku javlja kod ljudi koji su poremećaj naslijedili od oba roditelja, dok je za osobe koje su ga naslijedile samo od jednog roditelja posljedica talasemija minor, koja rijetko izaziva simptome.

Mediji su prošle sedmice objavili da se planira vraćanje obaveznog služenja vojnog roka koje je u Hrvatskoj zamrznuto 2008. godine.

Plenković je potom novinarima rekao da hrvatski narod voli Hrvatsku vojsku, a da se idejom o ponovnom služenju vojnog roka želi "popularizovati" vojska kod mladih i da se učini "atraktivnom mladim ljudima i novim generacijama koje se ne sjećaju vremena Domovinskog rata".

Ministar odbrane Damir Krstičević rekao je da je riječ o "osnovnom vojnom osposobljavanju", a ne o vojnom roku, koje bi trajalo tri ili četiri sedmice.

Hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) osudio je takvu mogućnost i pozvao Vladu da novac ulaže u obrazovanje i zapošljavanje mladih.

Oni su podsjetili da je pre zamrzavanja obaveznog služenja vojnog roka 2008, 54 odsto mladića odbijalo da ga služi uglavnom ulaganjem prigovora savijesti, što je, ocijenili su, važan indikator za one koji sada žele mladima da nametnu vojnu obuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana