Obrt u istrazi ubistva novinara Dana u Crnoj Gori

Agencije
Obrt u istrazi ubistva novinara Dana u Crnoj Gori

Podgorica - Predsjednik Komisije za istragu napada na novinare u Crnoj Gori saopštio je da se pojavio potencijalni zaštićeni svjedok ubistva glavnog urednika lista “Dan”.

Osim toga, Nikola Marković je u intervjuu televizji „Vijesti”, naveo da je on saslušan u jednoj stranoj zemlji i s čim je upoznato crnogorsko državno tužilaštvo.

Prema njegovim riječima, taj potencijalni zaštićeni svjedok se nalazi u “trećoj zemlji” gdje su ga tokom marta saslušali nadležni državni organi te zemlje, bez prisustva predstavnika Komisije za istragu napada na novinare.

“Drugi put smo ja i zamjenik predsjednika Komisije, Mihailo Jovović otišli i razgovarali s tim licem u prisustvu nadležnih državnih organa te države. O tim razgovorima napravljene su službene zabilješke. Ja ne bih davao sud o njegovom iskazu u kojima se pominju određena imena”, rekao je predsjednik komisije, novinar Marković.

Kako ističe, istražitelji te zemlje su naveli da je iskaz potencijalnog svjedoka “materijal za ozbiljan rad”.

Marković je rekao da je ta osoba od koje je uzeta izjava, tražila status zaštićenog svjedoka, da u početku nije željela da sarađuje s crnogorskim državnim organima, ali da su se članovi komisije s tom osobom dogovorili da ona razgovara s predstavnicima crnogorskog tužilaštva.

“Taj predmet je sada u rukama Tužilaštva”, dodao je on.

Marković nije mogao da saopšti detalje o identitetu tog potencijalnog svjedoka.

Urednik lista „Dan” Duško Jovanović ubijen je prije jedanaest godina i za saizvršilaštvo u tom zločinu osuđen je jedino nekadašnji karatista Damir Mandić, dok nalogodavci i motiv ubistva nisu poznati.

Mandić čeka treće suđenje za ubistvo urednika “Dana”.

On je najpre oslobođen krivice, pa osuđen na 30 godina za saizvršilaštvo i ta kazna mu je nakon žalbe smanjena na 18 godina.

Ustavni sud je u ljeto prošle godine ukinuo tu presudu uz ocjenu da je Mandiću povređeno pravo na pravično suđenje i predmet je vratio na ponovno odlučivanje.

Nekadašnji šef crnogorske tajne policije, a sada potpredsjednik crnogorske Vlade Duško Marković priznao je ranije da je tajna policija Crne Gore (SDB) znala da je bezbjednost urednika i “Dana” ugrožena prije no što je ubijen.

Vicepremijer Marković je u vrijeme kada je Jovanović ubijen (maj 2004.) bio načelnik SDB.

On je podsjetio da Služba tada nije bila samostalna, već je radila u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova i da su o svojim saznanjima obaviještavali tadašnjeg ministra, Andriju Jovićevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana