Obračuni klanova u Kotoru i Baru tjeraju turiste

Glas Srpske
Obračuni klanova u Kotoru i Baru tjeraju turiste

Kotor - Obračuni kriminalnih klanova u Kotoru, jedinom gradu u Crnoj Gori koji je pod zaštitom UNESKO-a, puni stranice domaće i strane štampe, što je dovelo do pada broja turista u tom gradu.

Obračuni klanova, naročito u Kotoru, ali i u Baru, već drugu godinu zaredom prijeti da ozbiljno ugrozi turizam u te dvije primorske opštine. Ugostitelji se žale i tvrde da turisti, naročito stranci, izbjegavaju ta dva grada, posebno Kotor.

- Kada se interesuju za cijenu smještaja, stranci obavezno pitaju da li je nedavno bilo neko ubistvo u tom primorskom gradu, jer su čitali o sve češćim obračunima klanova u Crnoj Gori, te da ne bi voljeli da budu smješteni u nekom od tih mjesta. Mislim da će se ratovi klanova, koji naročito u posljednjoj godini bukte na Crnogorskom primorju, negativno odraziti na turističku sezonu - navodi jedan kotorski ugostitelj, a prenosi list "Dan".

Na početku prošlogodišnje turističke sezone britanski list "Gardijan" pisao je o obračunima klanova u Crnoj Gori navodeći da savršenu sliku Kotora, starog grada baroknog dodira, razbija oružani sukob između lokalnih kriminalnih grupa, pa su tako u ovaj bokeški grad poslate Specijalne antiterorističke jedinice kako bi smirile situaciju, ali i simbolično stavile natpis "zaključano". Specijalci su u grad poslati zato što se za tri mjeseca desilo čak šest incidenata, a radilo se o vatrenim obračunima i ubistvima. Vatreni obračuni kriminalaca u Kotoru počeli su oktobra 2009. godine kada je u klasičnoj sačekuši likvidiran vlasnik "Red taksija" Dejan Đuković, čije ubistvo do danas nije rasvijetljeno. Nekoliko mjeseci kasnije svirepe likvidacije nastavljene su ubistvom narko-dilera Dragana Dudića Frica. Na terasi kafića "Moka" u Starom gradu krajem maja 2010. godine smrtonosne hice u Dudića ispalio je Đukovićev tjelohranitelj Ivan Vračar. Tri godine kasnije ubijen je Dudićev tjelohranitelj, bivši policajac Darko Bugarin (33). Njegova likvidacija nije rasvijetljena, baš kao ni ubistvo Podgoričanina Ivana Lopičića, sestrića ubijenog Đukovića u junu prošle godine u Kotoru.

Sukob dva suparnička kotorska klana "škaljarskog" i "kavačkog" eskalirao je nakon nestanka skoro 300 kilograma kokaina iz skladišta u Valensiji. Tokom samo četiri mjeseca prošle godine u obračunu ovih klanova ubijeno je pet osoba, od kojih su dvije kolateralne žrtve. Za dvije godine ubijeno je 12, a ranjene tri osobe u vatrenom obračunu kotorskih klanova.

Nezakonito snimanje

U Crnoj Gori je izražen problem nezakonitog snimanja. Najgora situacija je bila u Kotoru, gdje su bile postavljene kamere koje su snimale cijeli grad, a do da­n-danas se ne zna ko ih je i zašto instalirao. Kontrolori agencije su sredinom decembra prošle godine konstatovali da je na javnim površinama u opštini Kotor nezakonito postavljeno devet kamera od strane N. N. lica. Oni su otkrili da su i četiri privredna društva nezakonito snimala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana