Obilježeno 150 godina od Tesline mature u Karlovcu

Tanjug
Obilježeno 150 godina od Tesline mature u Karlovcu

KARLOVAC - Predavanjima pod nazivom "Neobičan um Nikole Tesle" u Karlovcu je danas obilježena 150. godišnjica Tesline mature u organizaciji „Nikola Tesla Experience centra“ (NTEC) i Udruženja „Nikola Tesla Karlovac“.

NTEC je ove godine otvoren tik uz zgradu u kojoj se u tadašnjoj Carskoj i kraljevskoj velikoj realki u Rakovcu od 1870. do 1873. školovao srpski naučnik.

Matursko svjedočanstvo je posljednje formalno svjedočanstvo koje je stekao, prenosi Hina.

NTEC deluje u sklopu Preduzetničke zone Korana, a direktorka te županijske kompanije Martina Marušić Britvec je uputila posjetioce na izložbu "Teslina riznica" koja predstavlja učila iz vremena Tesliog školovanja kao i tadašnju školsku dokumentaciju, koja uključuje i dnevnik njegovog razreda, ali i digitalnu izložbu radova učenika karlovačkih osnovnih škola.

-Radimo na tome da Tesla ima sljedbenike, ne samo spomenike - istakla je ona.

Predsjednik Udruženja „Nikola Tesla Karlovac“ Mirko Butković rekao je da je bitno ostvariti Tesline ideje.

Direktorka Gimnazije Karlovac Snježana Štranjgar je naglasila važnost studiranja pedagogije u kontekstu isticanja presudnog uticaja Teslinog profesora fizike Martina Sekulića na opredjeljenje mladog Nikole da se posveti fizici.

Profesoka Gimnazije Karlovac Natalija Jadrić je uporedila način maturiranja u Teslino vrijeme s današnjim. Tada je postojalo šest opisnih ocjena, a Tesla je polagao pred 11 profesora iz 11 predmeta u grupi od sedam učenika i ocijenjen je zrelim za nastavak školovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana