Obilježavanje slave hrama u selu iz kojeg je u NDH ubijeno 1.140 Srba

Srna
Foto: Srna

KARLOVAC- Obilježavanje praznika Svete Petke Paraskeve, koji se proslavlja 27. oktobra, ove godine će prvi put biti upriličeno u novoizgrađenom hramu posvećenom velikoj svetiteljki u Sjeničaku kod Karlovca, sela iz kojeg je ubijeno 1.140 Srba u ustaškim i nacističkim logorima.

Srpski hram Prepodobne mati Paraskeve u Sjeničaku datira još iz 1715. godine kao crkva-brvnara, a na tom je 1934. godine sazidana nova crkva koju su 1942. ustaše zapalile.

"Bio je to jedan od 37 srpskih hramova i kapela na Kordunu koje su ustaše srušile tokom NDH. Na temeljima toga hrama je vladika gornjokarlovački Simeon 1989. godine blagoslovio početak obnove koja je zbog rata 1991. prekinuta, a nastavljena 2012. godine", rekao je Srni sekretara crkvenog građevinskog odbora Svetozar Dančuo.

U hramu se nalazi i spomen-ploča u znak sjećanja 1.140 djece, žena, staraca i muškaraca koje su ubile ustaše i nacisti ili su umrli od gladi i tifusa u NDH.

Dančuo je napomenuo da je hram posljednjeg dana jula ove godine osveštao Njegovo preosveštenstvo vladika gornjokarlovački Gerasim, uz sasluženje sveštanstva i monaštva.

"Time je završena njegova gradnja koja je trajala više od jedne decenije. U hram je priloge ugradilo više od 450 pojedinaca, organizacija i institucija iz cijelog svijeta", rekao je za Dančuo.

On je istakao da je ovaj hram poseban, jer su u oltar položene mošti Svetih novomučenika jasenovačkih, među kojima su 93 Sjeničarca koje su ustaše ubile u logoru Jasenovac.

"Ovo je prvi trajni spomenik tim žrtvama koji je postavljen na obilježavanje 80 godina od ustaške ofanzive na Kordun, u kojoj je stradala skoro trećina stanovništva i cijelo selo spaljeno", istakao je Dančuo.

On je dodao da je na novom srpskom hramu u Sjeničaku postavljena spomen-ploča Savi Mrkalju /1783-1833/ reformatoru srpske ćirilice i jezika čije je djelo poslužilo Vuku Stefanoviću Karadžiću kao osnov za reformu srpskog jezika.

"On je u školi u okviru ove crkve stekao prvu pismenost", dodao je Dančuo.

On je istakao da će Kordunaši koji žive u Čikagu i okolnim gradovima obelježiti slavu Svetu Petku u nedjelju, 30. oktobra, u srpskom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Lejk Forest.

"Više od decenije Kordunaši i njihovi prijatelji iz ovog dijela Amerike okupljaju se povodom praznika Svete Petke. Slava je i prilika za donacije namijenjene obnovi srpskih hramova na Kordunu", naveo je Dančuo, koji danas živi u Americi svoj Kordun ne zaboravlja.

Prema njegovim riječima, protekle decenije je više od 60.000 dolara upućeno za izgradnju crkve Svete Petke u Sjeničaku i obnovu crkava u Čemernici i Utinji, kao i pomoć stanovništvu i srpskoj crkvi na zemljotresom pogođenim područjima Banije i Korduna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana