Nuklearna elektrana Krško neće raditi nekoliko sedmica

Tanjug
Nuklearna elektrana Krško neće raditi nekoliko sedmica

ZAGREB- Nuklearna elektrana Krško (NEK) prestala je s radom prošle sedice iz predostrožnosti nakon što je operativna posada uočila povećano curenje primarnog sistema unutar kontejnera, a iz elektrane sada pojašnjavaju koji su sljedeći potezi i dodaju da elektrane neće biti u funkciji nekoliko sedmica.

Kako su naveli, uspostavljanje parametara tzv. hladne obustave NEK tokom vikenda omogućilo je ekipama elektrane određivanje mikrolokacije propuštanja koja se nalazi na priključnom sistemu primarnog kruga.

Slijede analize uzroka i priprema aktivnosti za otklanjanje odstupanja, a sve će to zahtijevati više vremena, prema predviđanju nekoliko sedmica.  Međutim, trenutno je prerano za procjenu prognoze povratka elektrane u pogon.

Napominju da je NEK u stalnom kontaktu s domaćim i međunarodnim institucijama i firmama kako bi se obezbijedila podrška za što brži povratak elektrane na mrežu.

Hladno zaustavljanje elektrane znači da osim što elektrana ne proizvodi električnu energiju, značajno se smanjuju temperatura i pritisak u primarnom krugu čime stvaraju i uslovi za bezbjednost radnika.

Navode da je nuklearna sigurnost obezbjeđenja, kao što je bila sve vrijeme od prve indikacije puštanja i da će sve odluke zasnovane na načelima konzervativizma i visoke bezbjednosne kulture, obezbijediti bezbjednost zaposlenih, stanovništva i okoline.

Iz NEK su podsjetili da je operativna ekiipa, kako je saopšteno u četvrtak, otkrila puštanje u primarnom krugu unutar zaštitne zgrade, koje je inače bilo ispod vrijednosti postavljene kao granična Tehničkim specifikacijama.

"Nakon obavljenog uviđaja utvrđeno je da će tačno lociranje uz obezbjeđivanje sigurnih uslova rada biti potrebno tzv. hladno zaustavljanje elektrane koja je bila uspostavljena krajem sedmice", navodi se u saopštenju iz NEK, prenijeli su hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana