Novi ustanak 11. januara

Agencije
Novi ustanak 11. januara

Ljubljana - Na društvenim mrežama kruži poziv za nove proteste u Sloveniji, kojim se građani pozivaju na "drugi opštenarodni ustanak" 11. januara, prenijele su agencije.

Prethodne demonstracije bile su održane u Ljubljani pod sloganom "Tražimo ostavku političke elite".

Nekoliko grupa na "Fejsbuku" navelo je da će protesti biti veći i glasniji od prvog takozvanog opštenarodnog ustanka održanog 21. decembra, prenijela je slovenačka agencija STA.

Anonimni organizatori protesta najavili su da će okupljanje početi u pola pet poslijepodne na Kongresnom trgu.

- Pokazaćemo da se ovdje ne radi ni o ljevici, niti desnici, već o Sloveniji, koja je u stalnom vlasništvu svih građana - navedeno je u pozivu jedne grupe putem "Fejsbuka".

Te grupe savjetuju sve koji ne mogu da dođu u Ljubljanu da u to vrijeme organizuju sopstvene proteste pod istim sloganom.

Demonstranti se pozivaju da budu mirni, da se ograde od bilo kakvog vandalizma i nasilja protiv policije.

Prvi "slovenački narodni ustanak" održan je prije nešto više od sedam dana, kada se u Ljubljani i nekoliko drugih gradova širom zemlje okupilo oko 5.000 ljudi, koji su protestovali protiv političkih slovenačkih elita i socijalno-ekonomske situacije, navodi STA.

Protesti su iznenađenje za sve koji Sloveniju doživljavaju kao dobrog đaka koji je uradio sve domaće zadatke. Ekonomska kriza pokazala je, međutim, da je zemlja uglavnom živjela od stare slave i da nema dovoljno novca da se idila održi. Zato ima mnogo povoda za proteste.

Najjednostavniji odgovor na pitanje "šta je zapalilo Sloveniju" bio bi - novi radari u Mariboru. Za samo dvije sedmice u gradu sa 100.000 stanovnika naplaćeno je bezmalo 30.000 kazni za brzu vožnju, pa su Mariborčani počeli da protestuju protiv radara i traže smjenu gradonačelnika Franca Kanglera. Sumnjivo im je, kažu, to što novac ne ide u gradsku kasu, nego privatniku sa kojim se gradonačelnik, poznat po zloupotrebama položaja i korupciji, dogovorio o obnovi mariborskih saobraćajnica.

Protesti su uslijedili i u drugim gradovima, jer Kanglera smatraju oličenjem svih mana slovenačkih političara.

Izbori

Slovenački mediji prenijeli su da vanredni parlamentarni izbori sada, međutim, ne bi Sloveniji donijeli promjenu političke scene koju demonstranti žele.

- Pobijedila bi ili opozicija ili pozicija, a to nije ono što demonstranti žele. Oni zahtijevaju da se institucije promijene - ukazao je ekonomski analitičar i publicista Rado Pezdir.

Slovenački protesti razlikuju se od onih u drugim evropskim državama u ekonomskoj krizi, jer se ne protestuje protiv mjera štednje, nego protiv ponašanja političara koje je dovelo do krize.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana