Novi talas nasilja u Skoplju

Agencije
Novi talas nasilja u Skoplju

Skoplje - Najmanje četiri osobe su povrijeđene, a nekoliko autobusa je kamenovano u seriji incidenata koji su se juče dogodili u Skoplju, uoči najavljenih protesta Albanaca, prenijele su agencije.

Nekoliko grupa nasilnika kamenovalo je autobuse i upadalo u vozila gradskog prevoza u seriji incidenata za koje se strahuje da predstavljaju uvod u novi talas nasilja u Skoplju, tim prije jer su za petak zakazane nove demonstracije Albanaca.

Povrijeđene su najmanje četiri osobe, uključujući i dječaka koji je pretučen ispred jedne od skopskih škola.

Makedonska policija pojačala je snage raspoređene na ulicama prestonice, ali napadači još nisu identifikovani, mada napadi na putnike i vozila gradskog prevoza u tom gradu traju mjesecima.

U pokušaju da spriječi dalji rast tenzija, makedonska Islamska zajednica pozvala je vjernike na razum, a političke partije da ne zloupotrebljavaju vjeru, jer će demonstracije u Skoplju početi odmah poslije molitve u petak.

Na društvenoj mreži "Fejsbuk" juče se pojavio poziv za nove proteste Albanaca u Skoplju u petak u podne, poslije molitve u Jahja-pašinoj džamiji, prenijele su agencije.

Prema najavama na toj društvenoj mreži, pozvani su svi Albanci da u petak poslije molitve u džamiji dođu na protest pred zgradu Vlade. Protest se ponovo organizuje, kako je objašnjeno, zbog prebijanja mladih Albanaca tokom protesta Makedonaca, održanog prošlog petka.

Organizatori protesta najavljenog za petak napomenuli su da je ruta ista kao i ona tokom subotnjih demonstracija Albanaca - od džamije do zgrade Vlade. Protest još nije prijavljen policiji Makedonije.

- Budno pratimo sve informacije i najave, ali do sada nemamo zvaničnu prijavu da će neko organizovati proteste - kažu iz makedonske policije.

Protekle sedmice ulice Skoplja bile su poprište sukoba sa policijom, jer su demonstrirali prvo Makedonci, a odmah zatim i Albanci. Direktan povod za nasilne proteste bilo je imenovanje nekadašnjeg komandanta albanskih gerilaca Talata Džaferija za ministra odbrane.

Sukobi

U sukobima koji su dva dana paralisali Skoplje povrijeđeno je desetak osoba, zapaljeni su autobusi, prevrtani automobili, a porazbijani su i izlozi na većem broju prodavnica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana