Novi susreti Dačića i Tačija u junu

Agencije, Danas
Novi susreti Dačića i Tačija u junu

Beograd -- Premijeri Srbije i Kosova Dačić i Tači, trebalo bi da se tokom juna sretnu još nekoliko puta u Briselu, nezvanično saznaje Danas.

Izvori tog lista tvrde da su za primjenu Sporazuma o načelima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, parafiranog 19. aprila, predviđeni "kratki" rokovi - za policiju naredne dvije nedjelje, pravosuđe do kraja juna, dok su lokalni kosovski izbori, koji bi trebalo da se sprovedu i u većinski srpskim opštinama, ostavljeni za jesen, što je i Tači najavio.

Kako je Danasu nezvanično rečeno, još se ne zna da li će Beograd do novembra i potpisivanja Sporazuma, kada se očekuje i otvaranje pitanja članstva Prištine u UN, donijeti ustavni zakon o KiM ili će primena ovog dokumenta biti rješena posebnim zakonom, mada se ne isključuje ni eventualna promjena Ustava Srbije 2014. godine.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, nije mogla da potvrdi saznanja Danasa, niti da precizira datum slijedećeg Dačićevog i Tačijevog susreta. Ona kaže da se "dijalog nastavlja na svim nivoima". Na pitanje našeg lista da li su poslije usvajanja Plana primjene moguće izmjene Sporazuma i kakve dodatne garancije EU može da pruži Beogradu, na čemu insistiraju srpski zvaničnici, Maja Kocijančić odgovara da je "sad potrebna implementacija sporazuma iz aprila".

Prema saznanjima Danasa, za petak su planirane nove konsultacije političkih predstavnika kosovskih Srba o formiranju privremene skupštine AP KIM, koje je nezvanično najavljeno za iduću nedjelju. Kosovski Srbi tvrde da će to biti njihov odgovor na "neustavni briselski sporazum".

Krajem nedjelje premijer Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da ponovo u Beogradu razgovaraju s predsednicima srpskih opština na sjeveru KiM. Izvori Danasa spekulišu da su Srbi sa sjevera imali konsultacije sa šefom vladine Kancelarije za KiM Aleksandrom Vulinom, koji je prije toga u Beogradu zvanično obavestio novinare da njegova ostavka zbog neslaganja sa briselskim sporazumom nije neopoziva i da ostaje na dosadašnjoj državnoj funkciji zbog zahtjeva kosovskih Srba i Aleksandra Vučića.

Tačan dan Dačićevog i Vučićevog susreta sa političkim predstavnicima Srba sa sjevera - četvrtak ili petak, juče nije mogao da potvrdi ni Vulin. On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavio da će poslije odbijene ostavke "sprovoditi politiku Vlade, vodeći računa šta o briselskom sporazumu misle Srbi sa KiM".

Vulin smatra da je "bolje da na primeni Sporazuma radi neko ko na ovaj dokument ima primjedbe, u čemu nije usamljen". On je ukazao i da je "Vučićeva posjeta sjeveru KiM pokazala šta je zvanična politika Vlade Srbije".

"Briselski sporazum postao je deo naše realnosti i kao takav utiče na svakodnevni život svih koji žive na KiM. Radiću na tome da se ta realnost nikako ne menja mimo interesa naše države i našeg naroda", pojasnio je šef Kancelarije za KiM.

Na pitanje zašto vlast statusno neutralnim smatra sporazum kojim su priznati zakoni i pravosudni sistem samoproglašene kosovske države, Vulin je odgovorio da je taj dokument "statusno neutralan sve dok o tome konačnu odluku donosi Skupština Srbije i dok naši državljani nisu u obavezi da prihvate drugo državljanstvo". On tvrdi da će se na KiM "srpske institucije menjati, ali neće prestati da funkcionišu", čemu u prilog govori i da će ih "Srbija transparentno finansirati".

Premijer Ivica Dačić ocjenio je juče da "ne očekuje veće teškoće" u sprovođenju briselskog sporazuma do 27. i 28. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana