Novi slučajevi zaraze virusom karona: U Hrvatskoj ukupno 11, u Sloveniji šest oboljelih

Srna, Anadolija
Novi slučajevi zaraze virusom karona: U Hrvatskoj ukupno 11, u Sloveniji šest oboljelih

ZAGREB, LjUBLjANA - Klinika za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrdila je da je još jedna osoba zaražena novim virusom korona, što znači da je do sada u Hrvatskoj potvrđeno 11 oboljelih osoba, dok su u Sloveniji zabilježena još tri novooboljela, tako da je broj zaraženih porastao na šest.

Kada je riječ o novooboljelom u Hrvatskoj, radi se o bliskom porodičnom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu, naveli su u petak u vanrednom saopštenju iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Tri nova slučaja zaraze u Sloveniji potvrdili su sinoć infektolozi i predstavnici Ministarstva zdravlja i nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

Riječ je o mlađem muškarcu iz istočnog dijela Slovenije i o paru koji je boravio u Italiji.

Prvi zaraženi u Sloveniji je šezdestogodišnjak, koji je boravio u Maroku i onda se vratio u Sloveniju preko Italije, a virusom korona zaražena su i dva njegova saputnika. Oboljeli su hospitalizovani, a infektolozi kažu da je njihovo stanje stabilno i da pokazuju različite simptome, većina uglavnom blage.

Ako sljedećih dana bude novih slučajeva zaraženih koji ne pokazuju simptome bolesti, oni će vjerovatno ostati u kućnoj izolaciji.

Novim tipom virusa korona (COVID-19) koji je izbio u kineskom gradu Vuhanu, u svijetu je zaraženo 97.945, a od posljedica zaraze umrle su 3.383 osobe. Zaraza je potvrđena u više od 80 zemalja, a više je ljudi zaraženo i umrlo od posljedica zaraze nego od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS).

Prvi slučajevi zabilježeni su u Kini, a za tri mjeseca se proširio na desetine zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana