Novi protestni skup protiv ćirilice u Vukovaru

Tanjug
Novi protestni skup protiv ćirilice u Vukovaru

Vukovar - U Vukovaru je danas počeo još jedan protest protiv uvođenja ćirilice u službenu upotrebu u gradu, a učesnici iz cijele Hrvatske, uglavnom hrvatski borci u posljednjem ratu, od jutra su dolazili u grad automobilima ili autobusima, prenosi Tanjug.

Protest koji je simbolično počeo u 12:05 časova organizovao je “Štab za odbranu hrvatskog Vukovara” koji će na kraju programa pročitati svoj proglas i zahtjeve koji će biti upućeni Vladi i Saboru.

Prema riječima portparola štaba Zdravka Komšića, Štab je juče podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima nacionalnih manjina.

U komentaru na prijedlog da Ovčara i neka druga mijesta stradanja Hrvata budu izuzeta iz primjene zakona koji uvodi dvojezičnost u gradu, Komšić je rekao da bi cijelu grad trebalo da bude izuzet iz zakona.

- Nakon protesta na kome će biti preko 20.000 ljudi, očekujemo da će se odustati od uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, a ako tako ne bude, organizovaćemo veliki protest u Zagrebu - rekao je Komšić prije protesta.

Srpski jezik i ćirilica treba da budu uvedeni kao službeni po zakonskim propisima da se u mjestima u kojima živi više od trećina pripadnika neke manjine, njen jezik i pismo mogu biti službeni.

Po popisu iz 2011. u gradu živi 34,87 odsto Srba koji očekuju da se stvore uslovi za sprovođenje zakona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana