Novi protest Albanaca u Skoplju

Tanjug
Novi protest Albanaca u Skoplju

Skoplje - Policija je sprečila nekoliko stotina mladih Albanaca koji protestuju u Skoplju da priđu zgradi makedonske vlade.

Prije mosta Goce Delčev, demonstrante su dočekali policijski specijalci, u čijem pravcu su mladi bacili nekoliko petardi i flaša i uzvikivali: "OVK" (Oslobodilačka vojska Kososva).

Poslije desetak minuta su se vratili na mjesto sa koga su krenuli i razišli se, bacajući kamenje, a policija se ubrzo nakon toga povukla.

Jedini problem koji je nastao bio je zakrčeni saobračaj zbog zatvaranja ulica po kojima se pretpostavljalo da će se demonstranti kretati.

Novinarske ekipe koje su pratile demonstrante bile su svjedoci ubjeđivanja starijih ljudi, koji su tražili od mladih Albanaca da prestanu da protestuju, jer je "to politička stvar".

Slučajni prolaznici samo su posmatrali, ali im se nisu pridružili.

Njih je danas bilo mnogo jer je petak pijačni dan, a na Bit pazaru se nalazi najveća zelena pijaca u Skoplju.

Od jutros je policija bila raspoređena ispred svih srednjih škola, na kritičnim tačkama, autobuskim stanicama i oko zgrade vlade.

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštilo da je preduzelo preventivne mjere kako bi sprečilo nove nemire, kao i da je današnji protest protekao bez većih incidenata.

"Oni građani koji razmatraju mogućnost da učestvuju u bilo kakvim demonstracijama ne smiju da dozvole da budu izmanipulisani i uključeni u bilo kakav scenario (nasilja), jer će onda odgovornost pasti na njihova leđa", upozorilo je ministarstvo.

Makedonske nevladine organizacije, Islamska zajednica u Makedoniji, EU i američka ambasada takođe su apelovali na građane da se uzdrže od nasilja, javila je MIA.

Uoči novog protesta Albanaca u Skoplju, nezvanično najavljenog za danas u podne nakon molitve u Jahja pašinoj dzamiji, MUP je saopštio da je blokirao neke grupe na društvenim mrežama, preko kojih se poziva na nasilje, kao i da prati osobe koje iza toga stoje.

Dvojica maloljetnih Albanaca bacilli su juče popodne suzavac u jednom autobusu u Skoplju, što je bio najnoviji u nizu incidenata nakon protesta 1. i 2. marta.

U Skoplju su prvo u prošli petak protestovali Makedonci, nezadovoljni imenovanjem bivšeg komandanta takozvane albanske oslobodilačke narodne armije (ONA) Talata Džaferija za ministra odbrane, kada je došlo do sukoba mladića makedonske i albanske nacionalnosti.

Prema saopštenju MUP-a, bilo je povređeno najmanje sedam građana i 11 policajaca, a desetak mladića je privedeno u policiju.

Albanci su već narednog dana na to odgovorili demonstracijama, što je završeno nasiljem ispred zgrade Vlade, kada je povređeno 13 policajaca i isto toliko građana, osam je bilo privedeno, a zapaljen je autobus gradskog saobraćajnog preduzeća i havarisano više policijskih i privatnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana