Novi predsjednik ne želi Žugića na čelu CBCG: Milatović povlači Đukanovićev predlog za guvernera

GS
Foto: Ilustracija

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović povući će iz skupštinske procedure predlog za imenovanje Radoja Žugića za guvernera Centralne banke (CBCG), koji je dao njegov prethodnik Milo Đukanović. To je „Danu” potvrđeno iz službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Žugiću je mandat istekao polovinom oktobra i on je jedan od rijetkih, ako ne i jedini, funkcioner koji nije smijenjen ni nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta, ni nakon formiranja manjinske vlade. Polovinom aprila u Skupštini su usvojene izmjene i dopune Zakona o Centralnoj banci, kojima je guverner trebalo da se bira na konkursu koji bi sprovela skupštinska tijela, a ne na predlog predsjednika države, i prema kojima jedno lice ne može tri puta da bude guverner.

Predlog će uputiti kad se konstituiše novi saziv Skupštine.

Milatovića su novinari lista "Dan" pitali i da li je razmišljao o kandidatima za guvernera i da li već ima osobu koju će predložiti za tu funkciju.

– Predlog za imenovanje guvernera Centralne banke, u skladu sa ovlašćenjem iz člana 49 stav 1 Zakona o Centralnoj banci, predsjednik Milatović daće po konstituisanju novog saziva Skupštine. Imajući u vidu važnost Centralne banke za monetarnu i finansijsku stabilnost i funkcionisanje bankarskog sistema u zemlji, predsjednik Milatović predložiće kandidata vrednujući njegove/ njene stručne reference i dosadašnja radna dostignuća, kao i doprinos koji kandidat može dati u cilju stabilnosti finansijskog sektora i približavanja Crne Gore Evropskoj uniji - poručili su iz Službe za informisanje.

Žugiću je ovo drugi mandat na čelu CBCG. Prvi je prekinuo usred mandata zbog prelaska na mjesto ministra finansija. Izmjene i dopune Zakona o CBCG, iako su usvojene polovinom aprila, nisu stupile na snagu, jer ih Đukanović nije potpisao nakon što je raspustio Skupštinu, tako da je po zakonu i dalje u nadležnosti predsjednika da predlaže Skupštini guvernera. Milatović vjeruje da će tako i ostati i nakon formiranja novog saziva Skupštine.

- Pitanja od značaja za predlaganje guvernera Centralne banke uređena su Zakonom o Centralnoj banci, a članom 49 stav 1 tog Zakona propisano je da guvernera imenuje Skupština, na predlog predsjednika Crne Gore. Djelovanje Skupštine, u smislu izmjena i dopuna citiranog zakona, koje je bilo kritikovano od strane naših partnera iz međunarodnih finansijskih institucija, predsjednik Milatović vidi kao reakciju na odluku bivšeg predsjednika Crne Gore da Skupštini za guvernera Centralne banke ponovo predloži Radoja Žugića. Stav predsjednika Milatovića o zakonima koji su usvojeni od strane Skupštine Crne Gore, nakon njenog raspuštanja, a u odnosu na koje bivši predsjednik Crne Gore nije preduzimao Ustavom utvrđene obaveze, više puta je saopšten javnosti. Predsjednik Milatović očekuje da će novi saziv Skupštine Crne Gore konstatovati nesvrsishodnost izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci, koje je usvojio prethodni saziv, u kontekstu nove institucionalne realnosti i visokog stepena legitimiteta novoizabranog predsjednika Crne Gore, čime bi se dodatno Centralna banka sačuvala od direktnog političkog uticaja - kazali su iz Službe za informisanje predsjednika države.

Istakli su da je predsjednik Milatović uvjeren da je pred nama period pune institucionalne konsolidacije, u kome neće biti potrebe da se zakonodavna aktivnost koristi kao retroaktivni mehanizam u odnosu na nepostupanje bilo koje institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana