Nova vruća tema u Crnoj Gori: Popisom spriječiti da Srbi postanu manjina

Aleksandar Stojanović
Nova vruća tema u Crnoj Gori: Popisom spriječiti da Srbi postanu manjina

PODGORICA - Popis stanovništva u Crnoj Gori najavljen za narednu godinu novi je izazov za crnogorsko društvo i ključna tema crnogorskih političara, ali i istoričara.

Dok pojedinci navode da Srbija namjerava da poveća broj Srba u regionu i da Crnoj Gori praktično prijeti nestanak, analitičari i predstavnici srpskog naroda kažu da je cilj upravo suprotan, da je neophodno zaustaviti politizaciju i dalje smanjivanje broja Srba, kako oni ne bi postali manjina. Istoričar Milivoje Bešlin rekao je za podgorički radio “Antena M” da je “pitanje Srba u regionu, a naročito u Crnoj Gori, glavna tema u Srbiji u već godinu dana” i da će zvanični Beograd tokom predstojećeg popisa biti, kako tvrdi, vrlo aktivan, kao i tokom parlamentarnih izbora, s ciljem da se poveća broj Srba u Crnoj Gori.

- To pitanje biće olakšano sa formiranjem nove vlade, jer su pobjednici izbora pod uticajem Srbije, SPC i Amfilohija. Vučić, njegovi ministri, Dodik, mediji i uticajni nacionalistički intelektualci, svi su fokusirani na taj popis. Na kraju, cilj je skršiti državnost Crne Gore da bi Srbija dobila izlaz na more - rekao je Bešlin.

Prema popisu stanovništva održanom 2006. godine broj Srba je bio na 32 procenta, a već 2011. godine smanjen je za oko četiri odsto. Poslanik Demokratske fronte u crnogorskom parlamentu Jovan Vučurović kaže za “Glas Srpske” da je ovakva izjava još jedan odraz mržnje koju plasiraju “antisrpski nastrojeni Đukanovićevi plaćenici”.

- Što se tiče popisa 2021. godine, očekujem da će procenat Srba biti mnogo veći nego na protekla dva, jer se Crna Gora vraća sebi i svojoj tradiciji i to treba da raduje svakog građanina - istakao je Vučurović.

Direktor Društva za istraživanje politike iz Podgorice Vladimir Pavićević ističe da popis nije političko pitanje i da građani u Crnoj Gori treba slobodno da se izjasne kako se nacionalno osjećaju.

- Treba raditi na tome da svi ljudi imaju slobodu da se izjasne o pitanjima na popisu i da na kraju procesa imamo realnu sliku - rekao je Pavićević.

Nema miješanja

Direktor Društva za istraživanje politike Vladimir Pavićević smatra da se zvanični Beograd neće miješati u organizaciju i sprovođenje popisa stanovništva, kao što se nije miješao ni u crnogorski izborni proces.

- Organizacija popisa se tiče djelovanja različitih institucija i organa u Crnoj Gori. Oni će se time baviti, a ne Beograd - smatra Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana