Nova srpska demokratija: Dan Njegoševog rođenja da bude praznik kulture

Srna
Foto: Arhiva

PODGORICA- Nova srpska demokratija čestitala je građanima Crne Gore i cijelom srpskom narodu dan Njegoševog rođenja, izrazivši nadu da će u parlamentu biti izglasan zakon po kojem će dan rođenja najvećeg srpskog pjesnika, crnogorskog vladara i vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša biti praznik kulture u Crnoj Gori.

"Ne treba to Njegošu i njegovoj veličini koja je nesporna, ali treba nama kao zemlji i narodu da pokažemo da smo, ne samo smijenili jedan kriminalni režim, već i da smo postali opet dostojni Njegoša", ističe se u saopštenju Nove srpske demokratije.

U saopštenju se podsjeća da je Nova srpska demokratija ovu inicijativu više puta predlagala sa kolegama iz Demokratskog fronta i od toga nije odustala.

Najveći srpski pjesnik Petar Drugi Petrović Njegoš /1813-1851/, crnogorski vladar i vladika, čija je kruna stvaralaštva spjev "Gorski vijenac", rođen je na današnji dan 1813. godine.

Njegoš je rođen u selu Njeguši, kod Cetinja, kao drugi sin Toma Markova Petrovića /najmlađeg brata vladike Petra Prvog/ i Ivane Petrović, rođene Proroković, a na krštenju je dobio ime Radivoje, pod kojim je u narodu bio poznat kasnije kao vladika Rade.

Petar Drugi Petrović Njegoš je na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske kanonizovan i uveden u red svetitelja kao Sveti mitropolit Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac.

Na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske 19. maj je ustanovljen kao datum praznovanja Svetog mitropolita Petra Drugog Lovćenskog Tajnovica kao svetitelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana