Nova predsjednica Sjeverne Makedonije tokom zakletve odbila da izgovori puno ime države

Agencije
Nova predsjednica Sjeverne Makedonije tokom zakletve odbila da izgovori puno ime države

Nova predsjednica Sjeverne Makedonije je odbila da na svečanoj zakletvi izgovori puno ime države.

Gordana Siljanovska-Davkova, prva predsjednica Sjeverne Makedonije, u nedjelju je odbila da izgovori puno ime zemlje, koje se koristi od sporazuma sa Grčkom 2018.

"Izjavljujem da ću dužnost predsjednice Makedonije obavljati savjesno i odgovorno, da ću poštovati Ustav i zakone i da ću štititi suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije", rekla je Siljanovska-Davkova pred poslanicima i gostima na svečanosti.

U zvaničnom tekstu se koristi ustavni naziv zemlje - Sjeverna Makedonija. Kandidatkinja makedonske stranke VMRO-DMPNE, koja se smatra konzervativno pro-makedonskom, Gordana Šiljanovska-Davkova, izabrana je na petogodišnji mandat u drugom krugu predsjedničkih izbora 8. maja. Ona je pobijedila socijaldemokratu, odlazećeg predsjednika Stevu Pendarovoskog, sa 65 odsto glasova. Ona je prva žena na ovoj funkciji od proglašenja nezavisnosti ove balkanske zemlje 1991. godine.

Nova predsjednica je univerzitetska profesorka u penziji i u subotu je proslavila 71. rođendan. Ona je u svom govoru rekla da će biti predsjednica "svih građana" i pozvala na "jedinstvo" u zemlji. Skoplje je 2018. godine zaključilo "istorijski" sporazum sa Grčkom, u okviru kojeg je pristalo da se nazivu zemlje doda geografsko obilježje "Sjeverna", kako bi se okončao dugogodišnji spor sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO i pristupne pregovore s Evropskom unijom.

Država je postala članica NATO 2020. Sporazumu sa Grčkom protivila se partija VMRO-DMPNE, čiji je kandidat na ovim izborima Siljanovska-Davkova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana