Nogo: Crna Gora će glasati u UN po nalogu NATO-a

Srna
Nogo: Crna Gora će glasati u UN po nalogu NATO-a

BEOGRAD - Crna Gora će za rezoluciju o Srebrenici glasati po nalogu jer je po ulasku u NATO izgubila samostalnost i zato nije ni iznenađujuća najava premijera Milojka Spajića da će ta rezolucija imati crnogorsku podršku u Generalnoj skupštini UN, izjavio je za Srnu stručnjak za međunarodno krivično pravo Sreto Nogo.

"Crna Gora više nije samostalna država. Ona je postala protektorat SAD i oni to rade po nalogu", rekao je Nogo, koji je predsjednik Srpskog udruženja za međunarodno krivično pravo 2001.

Ističući kako to nije ništa iznenađujuće, Nogo je ukazao da će i Makedonci, koji su isto u NATO-u, takođe glasati za usvajanje rezolucije o Srebrenici.

"Pa i Makedonci će se saglasiti sa tom rezolucijom. Makedonci su pristali da promene ime svoje države u Severnu Makedoniju samo da bi udovoljili NATO-u. A kad postoji Severna Makedonija, gde je Južna?", upitao je Nogo.

Stručnjak za međunarodno krivično pravo ističe da je rezolucija o Srebrenici "politički manifest", te da zato i jeste "toliko puno ljudi protiv njenog usvajanja".

On je podsjetio da je najpoznatiji stručnjak za genocid Jehuda Bauer rekao da ono što se desilo u Srebrenici nije genocid, kao i da niko ne poriče da su izvršeni ratni zločini, ali da uprkos svemu to nije genocid i ne može biti okarakterisano kao genocid.

"Genocid možete izvršiti i u miru i u ratu, ali genocid ima za cilj da uništi jednu čitavu etničku grupu, a kakva je to genocidna radnja ako je srpski vojni establišment dozvolio da se starci, žene i djeca izmjeste iz Srebrenice?", ukazuje Nogo.

On tvrdi da Sjedinjene Države veoma dobro znaju šta se desilo u Srebrenici "jer oni su sve to snimali", a primjećuje da je više muslimana koji govore o tome da je lider SDA Alija Izetbegović tražio da se izvrši masakr kako bi krivicu svalio na Srbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana