Nobilo i Pusić na Listi srama

Agencije
Nobilo i Pusić na Listi srama

Zagreb - Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo i Ministarstvo spoljnih poslova na čijem čelu je Vesna Pusić našli su se na takozvanoj Listi srama, odnosno popisu preduzeća koja nisu isplatila plate svojim radnicima.

Poreska uprava Hrvatske objavila je juče popis na kojem se nalazi više od 7.000 poslodavaca koji u prvih pet meseci ove godine nisu isplatili plate radnicima.

Na spisku Poreske uprave stoji da Nobilo nije isplatio tri plate, a jednu neisplaćenu platu zabilježilo je i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Zanimljivo je i da se na popisu našao i Crveni križ (opštinska podružnica iz Paga) te kompanija "Fimi medija" široj javnosti poznata po najvećoj korupcijskoj aferi u istoriji Hrvatske zbog koje je bivši premijer Ivo Sanader završio na optuženičkoj klupi.

Direktor kompanije za veb razvoj Mikros Aetos Damjan Pasarić, nije krio nezadovoljstvo nakon što se njegova firma našla na listi onih koje ne isplaćuju platu svojim radnicima. Razlog tome je i činjenica što je Pasarić jedini radnik u toj firmi koji platu ne isplaćuje samom sebi.

- Sam sebi sam gazda. Objavili su moju firmu na stub srama, zato što ne isplaćujem platu sam sebi. Vrhunac hrvatskog birokratskog apsurda. Čekam još samo da me uhapse jer sam sebi nisam isplatio platu - izjavio je Pasarić.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je resorni ministar Boris Lalovac dao nalog Poreskoj upravi da u saradnji sa ostalim inspekcijskim službama utvrdi sve činjenice u vezi sa neisplaćivanjem plata radnicima, da bi se utvrdilo postoji li odgovornost direktora ili članova društva za neisplatu. Uz to će se provjeriti i da li su učinjene nezakonite radnje u pogledu izvlačenja novaca i sticanja imovinske koristi.

Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj oko 55.000 radnika tri mjeseca nije primilo platu.

Obveznici

Lista ne sadrži podatke o svim poreskim obaveznicima, pa su radnici koji ne primaju plate ili nisu primili zaostale plate pozvani da to jave na besplatni telefon Poreske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana