Njemačka: Perković ostaje u pritvoru

Tanjug
Njemačka: Perković ostaje u pritvoru

Berlin/Zagreb -- Bivši funkcioner nekadašnje jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković biće u pritvoru u Nemačkoj do formalnog podizanja optužnice za ubistvo.

Sudija je danas odlučio da Perković bude u pritvoru, pošto je juče izručen iz Hrvatske, javila je njemačka novinska agencija DPA.

Ustavni sud Hrvatske odbio je juče ustavnu tužbu Josipa Perkovića na pravosnažnu odluku o izručenju Njemačkoj, čime je bila uklonjena posljednja mogućnost da Perković izbjegne izručenje Njemačkoj koja ga traži zbog sumnje da je umješan u ubistvo Djurekovića.

Perkovića očekuje suđenje zbog umješanosti u ubistvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena.

Nakon što je redovnim letom Lufthanse iz Zagreba prevezen u Minhen, Perković će biti prebačen u Karlsrue. Kako je za Dojče vele izjavio državni advokat na njemačkom Saveznom sudu Volf-Diter Ditrih, Perković će danas u podne biti izveden pred istražnog sudiju koja će odlučiti šta dalje s Perkovićem, hoće li ga pustiti na slobodu ili će ostati u pritvoru.

Minhenska advokatska kancelarija Forse, koja bi prema najavama trebalo u Njemačkoj da preuzme slučaj Perković, juče nije htjela da komentariše događaje oko njegovog izručenja i najavila je "više informacija" za ponedjeljak.

Perković je izručen juče Njemačkoj nakon što je Ustavni sud Hrvatske odbio žalbu i potvrdio prethodne odluke zagrebačkog Zzupanijskog i Vrhovnom suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana