Njemačka dostavila podatke o Denzingeru

Srna
Njemačka dostavila podatke o Denzingeru

Zagreb - Hrvatsko Državno tužilaštvo danas je službeno saopštilo da je Njemačka, putem pokrajinskog ministarstva pravosuđa za otkrivanje nacističkih zločina, dostavila podatke o identitetu osobe iz Hrvatske za koju se u njemačkoj štampi tvrdi da je nekadašnji čuvar u nacističkim koncentracionim logorima.

Državno tužilaštvo nije potvrdilo medijske navode da je riječ o 89-godišnjem Jakobu Denzingeru iz Osijeka, rođenom 1924. u Čepinu, bivšem pripadniku Vafen SS-a, oružanih jedinica Hitlerove Nacionalsocijalističke partije i čuvara u najgorim nacističkim logorima smrti.

Provjeru ovih sumnji vrši Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku, prenose hrvatski mediji.

Državno tužilaštvo Hrvatske je zatražilo dostavljanje dokumentacije od pravosudnih organa SAD, gdje je određeno vrijeme Denzinger boravio, kao i od Centra "Simon Vizental" radi provjere sumnji na eventualno počinjenje krivičnog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tokom Drugog svjetskog rata.

Denzingerovo ime se nalazi i u bazi podataka Ministarstva pravosuđa SAD na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile na odricanje od državljanstva, jer su lagale u službenom u postupku njegovog dobijanja.

Amerikanci su tražili da sud ukine odluku o državljanstvu SAD koje je Denzinger dobio 1972, gotovo 16 godina nakon što se uselio u tu zemlju i radio kao preduzetnik u Ohaju, jer je lagao o svojoj prošlosti.

Kako pišu mediji, Denzinger je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio pripadnik Vafen SS-a, član jedne od najkrvoločnijih Hitlerovih jedinica "Mrtvačkih glava". To nije pominjao u svojim ovjerenim izjavama i dokumentima za useljenje u SAD.

Jakob Frank Denzinger je od 1943. do 1945. bio čuvar u najmanje pet logora, uključujući Aušvic i Buhenvald i kao takav aktivno učestvovao u nacističkim progonima.

Zarobili su ga zapadni saveznici negdje u Francuskoj 24. aprila 1945., šest dana prije samoubistva Adolfa Hitlera.

U SAD je ušao u oktobru 1956. pošto je dva mjeseca prije dobio vizu u američkom konzulatu u Frankfurtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana