Nikolić sa Josipovićem u Zagrebu 1. jula?

Agencije
Nikolić sa Josipovićem u Zagrebu 1. jula?

Novi Sad - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović sastaće se 1. jula u Zagrebu na sesiji Igmanske inicijative, mreže nevladinih organizacija u zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma, objavio je novosadski “Dnevnik”.

List piše da su učešće na sesiji potvrdili crnogorski predsjednik Filip Vujanović, kao i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Istovremeno, moguć je protokolarni susret Nikolića i Josipovića, i to 30. juna na velikoj svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU.

“Skup u Zagrebu rezultat je veoma ozbiljnih komunikacija sa predsedničkim kabinetima, važnih ne samo kako bismo imali garanciju da će svi šefovi država učestvovati na 23. sesiji Igmanske inicijative, nego i da će sama sesija dati određene rezultate”, rekao je za kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov.

On je dodao da nije slučajno izabran 1. jul, za datum održavanja zagrebačke sesije.

“Centralna tema razgovora biće prilike u regionu posle ulaska Hrvatske u EU. Na sesiji će jedna od tema biti ideja Igmanske inicijative o unapređenju odnosa u regionu po takozvanom nordijskom modelu, koji daje odgovor na pitanje kako da se ne naruši dosadašnji nivo slobode kretanje ljudi i robe, mada su neke države članice EU, druge nisu, a neke opet članice i NATO, druge ne”, istakao je Popov.

Prema njegovim riječima, na sesiji će biti riječi i o ostalim otvorenim pitanjima zemalja “Dejtonskog četvorougla”.

“Planiramo da se posvetimo i preostalim otvorenim pitanjima zemalja žDejtonskog četvorouglaž, i to od teme nestalih, povratka izbeglica, imovinsko-pravnih odnosa, sve do graničnih sporova”, kaže Popov./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana