Nikolić, Lajčak: Srbija očekuje konkretne investicije EU za nova radna mjesta

SRNA
Nikolić, Lajčak: Srbija očekuje konkretne investicije EU za nova radna mjesta

Beograd - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija ne očekuje finansijsku pomoć od EU, već konkretne investicije koje će otvoriti nova radna mjesta.

Nikolić je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom istakao da protekli izbori u Srbiji nisu uticali na pregovarački tim, da se pregovori odvijaju ubrzanom dinamikom, te da je važno da se pripremi otvaranje poglavlja, kako bi Srbija postala članica EU do 2020. godine.

Napomenuvši da postoji spremnost da se provedu reforme i nastavi borba protiv kriminala, Nikolić je kao najvažnije istakao postojanje volje da se preuzme odgovornost za ono što je neizbježno, a nije popularno na kratak rok, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

On je dodao da se sa Prištinom pregovara i čini sve da se situacija normalizuje, ali da se iznova pojavljuju novi problemi, koji čine život Srba u Pokrajini nemogućim.

"Osim toga, načinjen je međunarodni presedan, koji deo međunarodne zajednice želi da pretvori u izuzetak i to je svojevrstan paradoks", istakao je Nikolić.

On je za rješavanje situacije na Kosovu i Metohiji predložio da se problemi rješavaju korak po korak i istakao važnost dogovora i mirnog rješenja.

Naglasivši da se glas Srbije sve jače čuje, Lajčak je rekao da postoje veliki problemi sa kojima se Srbija suočava, ali da "ona više nije dio problema, već dio rješenja".

Lajčak je istakao sve pozitivne efekte koje je Slovačka imala nakon deset godina od ulaska u EU, napominjući da kada je riječ o saradnji u regionu, Slovačka dosta trpi zbog situacije u Ukrajini. /kraj/jk/jp

Nikolić: Sve više očigledno da bih ne može da opstane

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je sve više očigledno da BiH ne može da opstane.
"Ne narušavamo odnose u BiH, ali ništa ne možemo da učinimo da ta država postane funkcionalna", rekao je Nikolić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je bio saglasan sa stavovima predsjednika Srbije, poručivši da nema mjesta za optimizam kada je riječ o funkcionalnosti BiH, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

Govoreći o situaciji u regionu, predsjednik Srbije je napomenuo da je u bilateralnim odnosima sa susjedima mnogo toga urađeno, ali nažalost, iako je postojala spremnost Srbije da povuče tužbu za genocid, Hrvatska nije bila spremna na to.

"To će opteretiti naše odnose, napraviti ogromne troškove, a rezultat je neizvestan za obe strane", naglasio je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana