Nikolić-Josipović konačno 1. jula?

Agencije
Nikolić-Josipović konačno 1. jula?

Novi Sad - Predsjednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović trebalo bi da sjednu za isti sto po prvi put 1. jula u Zagrebu na sjednici Igmanske inicijative.

Dugo očekivani susret bio je proteklih godinu dana često tema medija zbog izjava dvojice predsjednika, a malo je nedostajalo da do njega dođe nedavno u Ohridu.

Ipak, Samit regionalnih lidera zakazan za 1. i 2. jun otkazan je zbog različitih stavova o pozivnici upućenoj Kosovu.

Tako je nova prilika za zvanični susret "Region nakon ulaska Hrvatske u EU".

Kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov potvrdio da će na sjednici u Zagrebu učestvovati predsjednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kao i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Direktor novosadskog Centra za regionalizam precizirao je da će na sjednici u Zagrebu biti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, i članovi predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović.

Dodao je da će tema tog sastanka biti "Region nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju" i u tom kontekstu biće promovisan prijedlog Igmanske
inicijative za unaprijeđenje saradnje četiri zemlje, po "nordijskom modelu".

- Biće riječi i o pojedinim preostalim otvorenim pitanjima, kao što je rješavanje statusnih i imovinskih pitanja građana, posebno izbjeglica, pitanje nestalih i neka druga pitanja, naveo je Popov.

Dodao je da se očekuje da će sjednici u Zagrebu prisustvovati komesar za proširenje EU Štefan File.

Sastanak u Zagrebu biće prvi susret šefova četiri države nakon gotovo dvije godine.

Igmanska inicijativa do sada je organizovala ukupno sedam susreta šefova tih država.

Igmanska inicijativa je koalicija više od 100 nevladinih organizacija koja se zalaže za normalizaciju odnosa na tlu bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana