Nica: Nejasna tvrdnja Islamske države o odgovornosti za napad

Srna
Nica: Nejasna tvrdnja Islamske države o odgovornosti za napad

Nica - Još je "nejasna" tvrdnja "Islamske države" da je odgovorna za napad u Nici, gdje je u oružanom i napadu kamionom 14. jula poginulo 84 osobe, smatraju analitičari.

U saopštenju objavljenom putem novinske agencije "Amak" teroristička organizacija je navela da je jedan od njenih "vojnika" izvršio napad u Nici.

"Ova tvrdnja je nejasna i ne omogućava nam da znamo da li je dato naređenje za napad ili je to bilo inspirisano pozivom žIslamske državež za napad na Francusku", kaže bivši analitičar francuske obavještajne službe "DGSE" Iv Trotinjon.

Stručnjak za džihadističke grupacije i autor knjige o francuskim džihadistima Dejvid Tomson ističe da "Islamska država" u uobičajenim saopštenjima u kojima preuzima odgovornost "ističe" razliku između svojih "vojnika" i "simpatizera".

Tomson je naglasio da, čak i kada "Islamska država" nije direktno naredila napad, do sada nikad nije objavila lažnju tvrdnju za odgovornost.

On je podsjetio da je "Islamska država" u više navrata imala priliku da preuzme odgovornost za napad i da to nije učinila.

Tomson je iznio primjer pada egipatskog putničkog aviona "Idžipt er" u maju i da, iako su vlasti te države sugerisale da postoji mogućnost da su islamistički ekstremisti odgovorni, "Islamska država" nije preuzela odgovornost.

On je ukazao i na reagovanje "Islamske države" na prethodne tvrdnje.

"Na primjer, nakon napada u San Bernandinu u Kaliforniji u decembru kada je muslimanski bračni par ubio 14 osoba, žIslamska državaž je reagovala i čestitala počiniocima, navodeći da su to učinili njihovi žsimpatizeriž", kaže Tomson.

On dodaje da, kada se preuzima odgovornost za nešto, u većini slučajeva to prate i dokazi, poput fotografija ili video-snimaka, kako bi se utvrdila veza između terorista i organizacije.

Tomson smatra da bi napad u Nici mogao biti sličan onome u Magnanvilu zapadno od Pariza, gdje je ubodima noža policajca i njegovu partnerku ubila osoba koja se zaklela na vjernost "Islamskoj državi".

"Mada napadač iz Nice nije poznat obavještajnim službama i sve ukazuje na to da je prošao brzu radikalizaciju, ne može se odbaciti mogućnost da je bio džihadista", zaključuje Tomson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana