Nibel: Crna Gora treba da jača borbu protiv korupcije

Tanjug
Nibel: Crna Gora treba da jača borbu protiv korupcije

Podgorica - Njemačka će i dalje podržavati Crnu Goru u evropskim integracijama, a Podgorica u narednoj fazi pristupanja EU treba da se fokusira na borbu protiv korupcije.

Crnogorski premijer Milo Đukanović i i njemački ministar za privrednu saradnju i razvoj Dirk Nibel su, na konferenciji za novinare u Podgorici, ocijenili da evropske integracije doprinose stabilnosti regiona.

- Njemačka podržava evropski put Crne Gore, koju vidimo kao sidro stabilnosti u regionu, kazao je Nibel.

On je dodao da Podgorica, međutim, u narednom periodu treba da posveti posebnu pažnu pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koja se odnose na oblasti vladavine prava.

- Pitanje borbe protiv kriminala i korupcije bilo je predmet razgovora i Njemačka je spremna da pruži pomoć Crnoj Gori i na tom planu, istakao je Nibel, navodeći da će njemački ekspert biti na usluzi crnogorskoj vladi u pregovorima za poglavlja 23 i 24.

Đukanović je kazao da je svaka podrška i pomoć Crnoj Gori u procesu evropskih integracija dragocena.

Prema njegovim riječima, unapređenje borbe protiv kriminala i korupcije nije imperativ koji traži EU, već unutrašnja potreba Crne Gore.

Poslali smo Briselu akcione planove za poglavlja 23 i 24 i očekujemo da ćemo, do kraja godine, početi pregovora o tim poglavljima, koja su označena kao ključna za dalji napredak Crne Gore u evropskim integracijama, kazao je Đukanović.

Nibel i Djukanović su ocijenili da su odnosi Crne Gore i Njemačke na visokom nivou, a postoji prostor za unapređenje saradnje dvije države posebno na ekonomskom planu.

Oni su kao oblasti za poboljšanje privredne saradnje izdvojili enegretiku, turizam i proizvodnju zdrave hrane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana