Ni Bet Izrael neće učestvovati na komemoraciji u Jasenovcu

Srna
Ni Bet Izrael neće učestvovati na komemoraciji u Jasenovcu

Zagreb - Vijeće jevrejske organizacije "Bet Izrael" iz Hrvatske donijelo je odluku da ne učestvuje na ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu.

"Nažalost, svjedoci smo da se umjesto pijeteta prema žrtvama i obaveze sjećanja na progone i strahote stradanja u Drugom svjetskom ratu, takve komemoracije sve više koriste u svrhu razračunavanja različitih političkih i istorijskih svjetonazora.


Za nas kao jevrejsku zajednicu neprihvatljivi su istorijski revizionizam, relativizacija zločina i pokušaj opravdanja i oživljavanja istorisjki osuđenih pokreta i ideologija sa kojima se u posljednje vrijeme sve učestalije susrećemo", saopšteno je iz te vjerske zajednice.

O učešću na komemoraciji raspravljao je i Savez Roma "Kali Sara", ali konačna odluka još nije donesena.

Poslanik SDP-a u hrvatskom Saborau Mirando Mrsić ocijenio je da je najava bojkota ovogodišnje komemoracije žrtvama logora Jasenovac posljedica "politike koja je nastavak posjeta hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović anonimno i u tišini prošle godine i odsustvovanja sa tradicionalne komemoracije u Jasenovcu".

"To je na tragu konzervativne ideologije i ustaške ideologije koja se u Hrvatskoj počinje javljati i sasvim sigurno da će to izazvati reakcije strane javnosti, a već je izazvalo velikO reagovanje u Hrvatskoj", rekao je Mrsić.

On smatra da je najava bojkota "upozorenje svima da ustašku ideologiju treba odstraniti iz hrvatskog društva, jer ona vodi prema zlu i onome što je Jasenovac pokazao, da ljudska prava i ljudski život ništa ne vrijede".

Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj najavila je početkom sedmice da neće učestvovati na jasenovačkoj komemoraciji, navodeći kao razloge "relativizaciju i revitalizaciju ustaštva" i nezadovoljstvo postavkom muzeja u Jasenovcu, za koji smatraju da ne prikazuje punu istinu o Holokaustu te da ublažava istinu o ustaškom režimu.

Najavi bojkota pridružilo se i Srpsko narodno vijeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana