Nevrijeme u Sloveniji najviše štete napravilo u Celju

G.S.
Nevrijeme u Sloveniji najviše štete napravilo u Celju

LjUBLjANA - Nevrijeme koje je u četvrtak popodne zahvatilo Sloveniju, najviše štete napravilo je u Celju, a narandžasti alarm je i dalje na snazi u cijeloj zemlji.

U pojedinim dijelovima Slovenije i dalje je u prekidu snabdijevanje električnom energijom, prenosi Tv Slovenija.  Kako se navodi, u Celju je pao gušći grad, a orkanski vetar i pljuskovi najveću štetu nanijeli su u Vojniku.

Vatrogasci su intervenisali u više od 40 opština, a nevrijeme je izazvalo dodatne probleme na putevima između Koruške i Štajerske. Prema podacima Uprave za zaštitu i spasavanje, nadležni su zbog nevremena od juče kasno popodne intervenisali u više od 40 opština u Gorenjskom, Štajerskom, Zasavju, Dolenjskom i Posavju. Najviše su pogođena područja regionalnih centara za informisanje Brežice, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Slovenj Gradec, Novo mesto i Celje, gdje je nevrijeme najviše bjesnilo.

U Vojniku nevrijeme je uništilo više od 50 krovova kuća, prijavljen je veliki broj oborenih stabala, a pokrenulo se i klizište koje je oštetilo jedan stambeni objekat. U opštini Celje, vatrogasci i dalje otklanjaju posljedice nevremena.

- Imali smo 29 poplavljenih kuća u selu Zadobrova, gde je bilo najgore, i tri klizišta u Šmartnom - rekao je za Radio Slovenija Klemen Kotnik iz celjske profesionalne vatrogasne jedinice.

Grad je padao i na drugim mjestima na području od Šoštanja preko Velenja do šireg područja Maribora i preko Zasavja do Kozjanskog i Obsotelja. Oštećeni su putevi u selu Parož u opštini Dobrna i u selu Kozjak u opštini Mislinja, a prema podacima Uprave za spasavanje i zaštitu, na sanaciji posledica aktivirane su 103 vatrogasne jedinice, od kojih su tri profesionalne.

U Koruškoj nevrijeme je izazvalo probleme na putevima - i dalje su zatvoreni magistralni put Velenje-Slovenj Gradec kod Hude Luknje i put Velenje-Arja. Na regionalnom putu Dravograd-Maribor nešto prije ponoći pokrenulo se klizište, ali su nadležne službe već otklonile posljedice.

Zbog posljedica nevremena, ministar odbrane Marjan Šarec pozvao je opštine i vlasti na lokalnom nivou da, ukoliko im je potrebna pomoć u rehabilitaciji, to zatraže i od Slovenačke vojske. Šef civilne zaštite Srečko Šestan, apelovao je na građane i organizatore događaja da prate meteorološka upozorenja i ne izlažu se opasnosti. Slovenačka Agencija za životnu sredinu upozorila je jutros da su se dvije jače olujne ćelije već formirale u blizini granice sa Italijom i da se kreću ka istoku Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana