Superćelijska oluja ponovo krenula sa Alpa

GS
Superćelijska oluja ponovo krenula sa Alpa

Nova superćelijska oluja pogodila je danas italijansku regiju Veneto, a građani su na društvenim mrežama podijelili snimke na kojima se vidi da je usljed oluje došlo i do tornada.

Kako prenose italijanski meteorolozi, oluja manjih razmjera napredovala je u superćelijsku tokom koje se stvorio mezociklon, tačnije struktura koja se prilikom rotacije može pretvoriti u tornado, prenio je Inmeteo.

Tornado se formirao duž obale između gradova Jezola i Kavalina, dok ekipe na terenu prenose da trenutno nema povrijeđenih kao ni materijalne štete.

"Vidjeli smo ga iz daljine, na sreću nije napravio štetu", napisala je žena koja je objavila snimak tornada, prenose mediji.

Italiju je prvi put ove godine, 21. jula, pogodio tornado. Snažno nevrijeme sa ekstremnim pojavama poput vihora i loptica grada, većih od teniskih, prečnika i do sedam-osam centimetara, tada je zahvatio sjeverni dio Lombardije i Veneto.

Oluje sa pljuskovima i gradom zahvatile Sloveniju

Slovenačka agencija za životnu sredinu saopštila je danas da su tu zemlju zahvatile snažne oluje, koje prate pljuskovi, jaki udari vjetra, a u pojedinim mjestima i grad.

Grad je pao u Šmarju kod Jelšaha, dok se u Bledu drvo srušilo na voz, ali nije bilo povređenih, prenosi RTV Slovenija.

Agencija za životnu sredinu Slovenije navodi da se očekuje da hladno vrijeme sa Alpa pređe na Sloveniju u toku večeri i u srijedu, i donese jače nalete vjetra, a na pojedinim mjestima velike kišne padavine i grad.

"Zato smo izdali narandžasti meteo-alarm na području cijele zemlje. Ipak, ovo nevrijeme biće kratkotrajno i smiriće se u toku noći", poručila je meteorolog Veronika Hladnik Zakotnik, prenio je Tanjug.

Snažno nevrijeme i u Hrvatsku

Veliki udari vjetra i kiše pogodili su danas poslijepodne opštinu Berek koja se nalazi u okolici Bjelovara. 

Ništa nije naslućivalo na naglo pogoršanje popraćeno jakim udarima vjetra.

"Trajalo je pola sata, malo prije 19 sati, abnormalni naleti vjetra i leda, naselje je čak bilo ostalo bez struje. Počelo je naglo, nije bilo uopšte oblačno, nismo ni gledali prognozu tako da smo se iznenadili kada smo vidjeli što nas je dočekalo. Sva sreća da smo bili u kućama", rekao je jedan mještanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana