Nestašica limuna u komšiluku: Nema ga ni u prodavnicama ni na pijacama

GS
Nestašica limuna u komšiluku: Nema ga ni u prodavnicama ni na pijacama

U Hrvatskoj vlada nestašica limuna, nema ga za kupiti ni u prodavnicama ni na pijacama.

Male količine kojih i ima su uvezene iz Turske, Španije i Argentine, a cijena mu je poprilično visoka.

Prodavači sa hrvatskih pijaca kažu da je donekle uobičajeno da u ovo doba godine nema dovoljno limuna jer se čeka berba. No kažu da nikad nije bilo ovako kao sada.

"Svaki sedmi-osmi mjesec bude visoka cijena, kriza, ali ove ga godine pogotovo jako malo ima. Skoro pa ga uopšte nema“, rekao je jedan prodavac.

U Hrvatskoj se obično jede limun iz Turske, ali on se još čeka jer berba nije počela.

Ovaj koji je trenutno dostupan, mahom dolazi iz Južne Amerike, a skup je i za prodavce, koji ga nabavljaju po cijeni od 2,60 evra po kilogramu.

"Za koliko da ga prodamo, za tri evra? Ljudi nemaju novca“, žali se jedan od prodavaca.

Procjenjuje se da će ova situacija potrajati mjesec dana. Za 20 dana ponuda bi trebala biti bogatija jer se tada očekuje pošiljka iz Turske i Španije, pa bi shodno tome trebalo da padne i cijena.

U Hrvatskoj nema puno proizvođača limuna. On opstaje samo na određenim mikrolokacijama, na primjer, u dolini Neretve.

"I to je razlog zašto na našim tržnicama još uvijek nema hrvatskog limuna. Ovaj limun koji se sad prodaje je uvozni, očito su se dogodili neki poremećaji na svjetskim tržištima. To je neka situacija na koju mi ne možemo da utičemo“, rekao je proizvođač limuna Pavo Delija.

Domaći proizvođači pritom teško mogu parirati Turskoj i Španiji jer oni limun koji beru ove jeseni mogu prodavati cijelu godinu, dok Hrvatska uopšte nema skladišta za čuvanje limuna.

"A trgovački centri traže snabdjevače koji će proizvod dostavljati cijele godine, zaključuju onda ugovore koje mi kao mali proizvođači ne možemo ispoštovati jer nemamo gdje čuvati limun“, dodaje Delija, piše Dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana