Nepoznati dronovi kruže iznad skladišta oružja i kasarni u BiH

G.S.
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Nadležni iz Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH prijavili su da su nepoznati dronovi su prošle sedmice kružili iznad vojnih objekata koji pripadaju OS BiH i to na tri lokacije.

Oni su obavijestili su Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) BiH, Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i to je prema navođenju portala Faktor prvi takav slučaj od kada postoje OS BiH.

Kako se navodi, u nekoliko navrata u ponedjeljak (30. septembar), utorak (1. oktobar) i petak (4. oktobar) dronovi su kružili iznad Krupe kod Pazarića gdje se nalazi magacin naoružanja i municije, te iznad kasarni OS BiH u Livnu i Glamoču.

Radi se o dronovima manjeg ili srednjeg dometa, odnosno letjelicama kojim se može upravljati sa veće udaljenosti i služe za snimanja.

Pripadnici MUP-a KS su, nezvanične su informacije, odmah po dobijanju informacije obišli lokalitet u Pazariću, dok iz SIPA u Ministarstvo i Zajednički štab OSBiH još uvijek nije stigao nikakav odgovor. 

Sve ovo dogodilo se u sedmici kada je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dobilo mail imenovan kao “teroristički napad” u kojem se navodi da “pošiljalac raspolaže važnim informacijama o pripremnim terorističkim napadima u vojnim objektima”.

Nakon što je upozoren od Tužilaštva BiH, ministar odbrane BiH Zukan Helez naredio je podizanje stepena bezbjednosti u svim vojnim objektima u BiH koje će biti na snazi do daljnjeg, prenosi Faktor.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana