Nepoznata sudbina više od 10.000 nestalih na prostoru bivše SFRJ

Srna
Nepoznata sudbina više od 10.000 nestalih na prostoru bivše SFRJ

BEOGRAD - Međunarodni komitet Crvenog krsta je, povodom 30. avgusta - Svjetskog dana nestalih, predstavio podatke prema kojima se još traga za 10.025 ljudi nestalih od 1991. godine, odnosno od izbijanja oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Od početka ove godine do danas pronađeno je i identifikovao 19 nestalih, dvije godine ranije 111, a prošle godine 218.

"Pozivam sve vlasti u regionu da nam omoguće pristup informacijama iz svojih arhiva i vojnih i civilnih da bismo ovaj proces konačno ubrzali", apeluje Jelena Stijačić iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Beograda.

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše SFRJ Duško Čelić rekao je da porodice vape za istinom gdje su i kako su postradali njihovi najmiliji i gdje su njihovi posmrtni ostaci.

"Vapimo za njihovom dostojnom sahranom i dostojnim grobom", naveo je Čelić.

Do sada je riješeno više od 24.000 slučajeva nestalih, prije svega civila, koji su bili najveće žrtve sukoba na prostoru bivše SFRJ, prenosi RTS.

"Proces je usporen, porodice gube nadu, na nekim važnim datumima daju im se obećanja, dobiju neku novu nadu na susretu zvaničnika, međutim kad sve to prođe opet smo na istom", kaže Dragana Đukić iz Udruženja porodica nestalih "Suza".

U Vladi Srbije naglašavaju da je neophodno otvaranje arhiva međunarodnih organizacija koje su radile na prostoru bivše Jugoslavije u vrijeme ratnih sukoba.

"Da neko ima snage da traži otvaranje arhiva Kfora i Unmika i jedinca UN koje su bile u Slavoniji i u drugim delovima, na teritoriji Hrvatske, BiH, a i na prostoru Kosova i Metohije. Izvesno je da u njihovim arhivama ima dovoljno dokumenata koji će nam pomoći da rasvetlimo sudbinu nestalih", rekao je predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.

Više od trećine lica za kojima se još traga je srpske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana