Nema tajnog dogovora Podgorice i Zagreba o Prevlaci

Agencije
Nema tajnog dogovora Podgorice i Zagreba o Prevlaci

Podgorica - Crna Gora i Hrvatska nemaju nikakav tajni niti bilo kakav protivpravni dogovor o ustupanju prava na koncesiona istraživanja nafte i gasa u rejonu Prevlake, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija.

Iz Ministarstva napominju da se to navodi u obrazloženju prijedloga za kontrolno saslušanje koje su podnijeli članovi Odbora za međunarodne odnose, te da će se resorni ministar Igor Lukšić u skladu sa procedurom odazvati pozivu Odbora, ako svrha nije ubiranje predizbornih poena i zloupotreba ove važne teme.

U saopštenju se navodi da se sva komunikacija u vezi sa pitanjem Prevlake odvija u skladu sa pregovaračkom platformom, koju je usvojila Komisija za razgraničenje između Crne Gore i Hrvatske.

Ministarstvo podsjeća da je nedavno uputilo prigovor na hrvatske zemljopisne mape predstavljene u Zagrebu uz koncesionu dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu, koje su ponuđene potencijalnim koncesionarima.

Crna Gora je na taj način ukazala na Protokol o privremenom režimu iz 2002. godine i podsjetila da on važi do definitivnog utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana