Nema kompromisa oko potjernice EU

Tanjug
Nema kompromisa oko potjernice EU

Zagreb - Hrvatska vlada će istrajati na poziciji principijelne države koja ne prima naređenja od "bahatih" evropskih političarki, o izmjeni zakona o evropskom nalogu.

Zagrebački "Jutarnji list" objavio je danas izjavu neimanovanog visokog fnkcionera hrvatske vlade koji kaže da nema kompromisa oko Evropskog naloga za hapšenje", jer Hrvatska je u pravu i ići će do kraja po cijenu da joj Evropska komisija izrekne sankcije.

"Dakle, idemo s promjenom Ustava i osnivanjem Istražne komisije, u međuvremenu očekujemo da pravosuđe istraži ima li osnova za podizanje optužnice protiv Josipa Perkovića, a sredinom 2014. na snagu će stupiti izmjene kojima će se ukinuti vremensko ograničenje primjene evropske potjernice. Ponavljam, ne pada nam na pamet da odustanemo'', naveo je "Jutarnji" riječi neimenovanog sagovornika.

Hrvatska je, naime, dva dana uoči priključenja EU donela zakon kojim je primjena evropske potjernice ograničena na avgust 2002. Godine, čime je praktično zaštitila od izručenja osobe osumnjičene za zločine i krivična djela među kojima je i Josip Perković.

Perkovića potražuje Njemačka koja ga sumnjiči da je učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog emigrant Stjepana Djurekovića 1983. Godine u Bavarskoj.

Premijer Zoran Milanović se zalaže za promjenu Ustava kojim bi se omogućilo da Hrvatima koji su činii zločine i druga krivična djela bude suđeno u Hrvatsoj I prema hrvatskim zakonima, a ne, kako je rekao, prema zakonima trećih zemalja.

Sa tim se, međutim, ne slaže i najuticajnija opoziciona politička partija - Hrvatska demokratska zajednica. Njen lider Tomislav Karamarko tvrdi da ta stranka neće dati podršku SDP-ovom predlogu za promjenu Ustava i smatra da zakon o evroskoj potjernici treba hitno izmjeniti i primjeniti ili će u protivnom Hrvatska dobiti sankcije koje će se pijre svega odnositi na smanjenje finansija.

Sankcije Hrvatskoj, ukoliko ne bude počela sa hitnom izmjenom zakona o evropskoj potjernici i njegovom primjenom, najavila je evropska povjerenica pravosuđa Vivijana Reding .

Ove najave su, piše Jutarnji, prirodno izazvale ogromno neraspoloženje unutar izvršne vlasti.

Kod nje se radi o spoju ogromnog egotripa i bahatosti, zbog kojih odbija da sasluša naše argumente. Već je bilo maksimalno nepristojno kada nam je lekcije držala nekakva njena portparola, a Vivijana Reding posljednjim reakcijama pokazuje da želi do kraja zaoštriti situaciju", smatra sugovornik "Jutarnjeg".

Predsjednik Sabora Josip Leko je, međutim, ocijenio besmislenim predlog o osnivanju saborske istražne komisije u slučaju Perković, ogradivši se da je to njegov lični stav.

Nisam o tome razgovarao ni u Saboru ni u stranci (SDP) pa iznosim lični stav. Iskustvo s istražim komisijama govori da preko njih nismo ništa riješili. Uvjeren sam da postupanje vlade vezano uz taj slučaj nije naštetilo Hrvatskoj i ne očekujem ‘pedagoške mjere’", kazao je Leko.
Predsjednik Ivo Josipović je takođe uvjeren da do evropskih sancija hrvatskoj ipak neće doći, jer će, rekao je rekao juče u Jastrebarskom, Sabor uskladiti hrvatsko zakonodavstvo sa evropskim kako je i predviđeno pristupnim pregovorom.

Hrvatski predsjednik je kazao da i Evropa i Hrvatska u ovom trenutku imaju važnijeg posla od spora oko izmene i primjene zakona o evropskoj potjernici.
Inače, Perković sin Saša je zaposlen u Josipovićem kabinetu kao savjetnik za bezbjednost, pa neke stranke i pojedinci smatraju da bi on mogao doći u sukob interesa jer raspolaže značajnim informacijama, ukoliko njegov otac Josip bude procesuiran.

Josipović je, međutim, poručio da mu "ne pada na pamet" da promijeni Sašu Perković dodavši da niko ne treba da snosi odgovornost zbog eventulog grijeha svojih roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana