Nejasna sudbina ćiriličnih tabli u Vukovaru

Agencije
Nejasna sudbina ćiriličnih tabli u Vukovaru

Zagreb - Poslije odluke hrvatskog Ustavnog suda da je referendumsko pitanje o ćirilici nedopustivo, ostalo je nejasno da li dvojezične table u Vukovaru ostaju na zgradama državnih institucija i da li je njihovo skidanje i uništavanje bilo krivično djelo.

Nedavno su na vukovarskom sudu podignuta 22 optužna prijedloga protiv osoba osumnjičenih za uništavanje i razbijanje tabli.

Advokat Veljko Miljević kaže da je Vlada bila ovlašćena da postavlja table, a oni koji su ih skidali i uništavali činili su nešto što je protivzakonito.

Istovremeno, po mišljenju advokata, table koje još stoje na državnim zgradama u Vukovaru ne bi smjele da se diraju, ali ipak ne može tačno da se odredi prema tom pitanju.

Kako je ocijenio, kada bi sada neko ponovo uništavao dvojezične table, mogao bi se braniti odlukom Suda u kojoj je određen rok od godinu da Vlada i lokalna samouprava urede to pitanje.

- Drugim riječima, mogao bi reći, vi ste učinili nešto što niste smjeli, pa sam ja to onda ispravio. Ali, to je vrlo osjetljivo područje i teško je dati konkretan odgovor. Smatram da je Ustavni sud donio odluku koja jeste oportunistička, ali ne u lošem smislu, jer bi svaka druga odluka Hrvatsku izvrgnula određenim međunarodnim pritiscima - zaključio je Miljević.

Inače, hrvatski Ustavni sud proglasio je u ponedjeljak neustavnim referendumsko pitanje o ćirilici, koje je predložio Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desničarska organizacija koja se bori protiv ćirilice.

Odlukom suda je obavezana i hrvatska Vlada da u roku od godinu uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina. Odlučeno je i da do donošenja tih izmjena nadležna državna tijela neće postavljati dvojezične table u gradu Vukovaru.

Penava

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kandidat HDZ-a koji je pobijedio na prijevremenim izborima, kazao je da je za gradsku vlast odluka Ustavnog suda obavezujuća, ali da ne rješava ništa već samo produžava postojeće stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana