Negiranje Jasenovca, mise za ubice, promocije revizinostičkih knjiga... slika današnje Hrvatske

Srna
Negiranje Jasenovca, mise za ubice, promocije revizinostičkih knjiga... slika današnje Hrvatske

Zagreb - Sveštenici i neki velikodostojnici Katoličke crkve u Hrvatskoj konstantno rade na rehabilitaciji ustaša i Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, uprkos demantima Hrvatske biskupske konferenciji, navode liberalni hrvatski portali.

Tako portal "Indeks" navodi niz direktnih istupa pripadnika katoličkog klera, u kojima se brani, slavi ili rehabilituje ustaštvo.

Sisački biskup Vlado Košić organizuje skupove na kojima revizionisti negiraju konclogor Jasenovac i zločinačku prirodu Pavelićevog režima.

"Ustaštvo nije bilo fašizam nego organizovano vojno djelovanje u odbrani Hrvatske kao države, o čijoj su se prirodi pozitivno izrazili i Alojzije Stepinac i Franjo Tuđman, ali te su jedinice to činile svim dopuštenim i nedopuštenim sredstvima, što je bio dio njihove zakletve", tvrdi Košić.

U Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu svake godine krajem decembra održava se misa u čast ustaškog zločinca Ante Pavelića.

Mise za Pavelića godinama je služio katolički sveštenik Vjekoslav Lasić, koji je u jednom intervjuu izjavio da je Pavelić u raju "okružen nevinom dječicom".

Katolička crkva u Hrvatskoj slavi i služi mise i u čast drugih ustaških zločinaca.

Tako je prošle godine održana "sveta misa zadušnica" za, kako je pisalo u najavi, 35 hrvatskih mučenika, visokih oficira, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH koji su osuđeni na smrtnu kaznu nakon Drugog svjetskog rata.

Mise se služe i za generala Antuna Nardelija, koji je vodio vojne operacije ustaških snaga u istočnoj BiH. Ostalo je zapamćeno njegovo naređenje: "Sve što hoda na dvije noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite!".

Crkva se sa pijetetom sjeća i ustaškog generala Tomislava Sertića, koji je vodio operacije klanja Srba u Lici.

Stjepan Razum, rukovodilac Matične kancelarije Zagrebačke nadbiskupije i najmoćniji zagovornik rehabilitacije ustaštva u Hrvatskoj, godinama je član revizionističkog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Razum tvrdi da je Jasenovac zapravo komunistički, a ne ustaški logor smrti. Autor proustaške knjige "Jasenovac - radni logor" Igor Vukić je također jedan od članova tog društva.

Razum otvoreno piše i govori da je ustaški logor smrti Jasenovac "otrovna i sramotna laž", te da "nema dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, ali da ima za partizanske".

Kaptol se nikad nije jasno ogradio od Razumovog filoustaškog djelovanja niti ga je smijenio sa pozicija u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Jedna od ključnih javnih manifestacija na kojima se rehabilitovalo ustaštvo bio je skup na Blajburgu koji je službeno vjerska komemoracija u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog blajburškog voda.

Godinama su evropski mediji taj skup opisivali kao najveće okupljanje neonacista u Evropi, što hrvatskim biskupima nije smetalo niti su se trudili da uvedu red u ta godišnja okupljanja NDH nostalgičara, sve dok to nisu učinile same austrijske vlasti, navodi portal.

Prostorije Katoličke crkve služe i kao mjesta za predstavljanje proustaških knjiga.

"Pozivamo vas na predstavljanje knjige o životu i djelu hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića - generala žDrinjaninaž", navedeno je u pozivu prošle godine objavljenom na ekstremističkim i filoustaškim portalima za promociju knjige autora Vlade Vladića.

U Splitu je Vladićeva knjiga promovisana u Dominikanskom samostanu Fra V. Draganje, i to nakon mise, a ove godine u crkvenim prostorijama u Šibeniku.

Hrvatska biskupska konferencija osudila je istup predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pipovca, koji je prozvao i crkvene krugove kao odgovorne za niz napada na Srbe u Hrvatskoj.

Kao odgovor na takav istup Crkve, liberalni mediji navode najpoznatije manifestacije i izjave koji dokazuju simpatije određenog dijela katoličkog klera za ustašku ideologiju i fašističku NDH. /kraj/nt

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana