Nedolazak Bajramovića odgodio suđenje Merčepu

Agencije
Nedolazak Bajramovića odgodio suđenje Merčepu

Zagreb - Suđenje Tomislavu Merčepu za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. odgođeno je danas, jer na zagrebački Županijski sud nije došao da svjedoči bivši pripadnik rezervnog sastava hrvatske policije Miro Bajramović koji je prvi javno progovorio o zločinima “merčepovaca”, prenose agencije.

Bajramović je medijima ranije ispričao da je Merčep, nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, dobro znao što se događa, iako lično nije učestvovao u likvidacijama Srba.

Njegova supruga obavijestila je jutros sud da ne može doći zbog zdravstvenih problema, prenose hrvatski mediji.

Merčepa optužnica tereti da je kao komandant rezervnog sastava hrvatskog MUP-a odgovoran za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Bajramoviću je suđeno za ubistva na Pakračkoj Poljani, o čemu je policija dobila informacije tokom istrage o ubistvu zagrebačke porodice Zec.

Na prijedlog tužilaštva predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović prihvatio je da se u nastavku postupka ispita dvoje svjedoka o okolnostima odvođenja jedne osobe, kao i bivši “merčepovac” Nebojša Hodak.

Suđenje će biti nastavljeno 14. decembra i 18. januara ispitivanjem novih svjedoka.

Merčep je uhapšen 10. decembra 2010. godine, ali je zbog navodno lošeg zdravstvenog stanja bio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu ili po banjama gdje je u junu 2011. i primio optužnicu.

Ljetos je, takođe zbog zdravstvenog stanja, pušten da se brani sa slobode.

Podignuta optužnica ne pokriva njegovo djelovanje u Vukovaru gde je prema podacima predstavnika Srba i nevladinih organizacija odgovoran za odvođenje i likvidaciju nekoliko desetina Srba u ljeto 1991. godine, prije početka borbi za taj grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana