Ne može se ići izvan arbitražnog sporazuma

Agencije
Ne može se ići izvan arbitražnog sporazuma

Ljubljana - Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je juče da slovenački zahtjevi u podnesku za Arbitražni sud o graničnom sporu s Hrvatskom u Istri ne mogu ići izvan onoga što je određeno Arbitražnim sporazumom, prenosi Tanjug.

Zbog nagovještaja da bi se pred Arbitražnim sudom moglo osporavati da je malo ribarsko mjesto Savudrija u Hrvatskoj, slovenačka vlada je nedavno odgodila odluku o tome kako će u svom podnesku definisati šta je predmet graničnog spora.

Janša je poslije zatvorene rasprave parlamentarnog odbora za spoljnu politiku o prijedlogu slovenačkog podneska naglasio da je prisutna spoznaja o ograničenjima koje donosi sam Arbitražni sporazum.

- Na slovenačkim stručnjacima je da se što je moguće više ujedine i iskoriste manevarski prostor koji postoji. No, jasno je da se preko onoga što je određeno u Arbitražnom sporazumu, koji je u Sloveniji prihvaćen i na referendumu, ne može ići - smatra Janša.

Slovenija i Hrvatska svoje podneske za arbitražu moraju predati 11. februara, a u Hrvatskoj se spekuliše da bi Slovenija zbog političke krize mogla odgoditi predaju podneska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana