Nazire se kraj nekontrolisanom rastu cijena: Nova aplikacija spas za novčanike

GS
Nazire se kraj nekontrolisanom rastu cijena: Nova aplikacija spas za novčanike

U susjednoj Hrvatskoj nedavno je zaživjela aplikacije pod nazivom “Kretanje cijena” zahvaljujući kojoj potrošači mogu upoređivati cijene za oko 350 artikala u tri trgovačka lanca, a slična onlajn baza podataka već duže vrijeme postoji i u Sloveniji.

Aplikacija o kretanju cijena prehrambenih proizvoda u maloprodajnim objektima mogla bi zaživjeti i u Republici Srpskoj, a osim što bi omogućila domaćem stanovništvu da stekne uvid ko od trgovaca je najpovoljniji, suzbila bi i neopravdana poskupljenja.

Zaštitnici prava potrošača u Republici Srpskoj, smatraju da bi ovakva aplikacija što prije trebalo da zaživi i kod nas. Postojanje aplikacije o cijenama prehrambene robe olakšalo bi i rad inspektora jer bi brže i jednostavnije mogli kontrolisati promjene cjenovnika u marketima.

- Inspekcija može odmah da reaguje, jer može da vidi koji su proizvodi čije cijene odjednom odoše gore, a da ne moraju svaki put da obilaze i da čekaju prijave potrošača ili nas iz udruženja. Itekako bi pomogao potrošačima ako ništa barem kad jednim klikom mogu da saznaju kakve su cijene u tim prodavnicama. I štedi vrijeme i dobijate informaciju pravu i pored toga možete odrediti gdje i šta bi kupovali - rekao je za Una World predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina, Jovan Vasilić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana